Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-motståndet sviktar – SD överger swexit

– Jag är övertygad om att Sverige inte kommer att lämna EU på överskådlig tid och jag kommer inte heller att driva det, säger Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

Under riksdagens partiledardebatt på onsdagen meddelade Jimmie Åkesson i ett replikskifte med Annie Lööf (C) att ett svenskt utträde ur EU, som också kallas för swexit, inte längre är en aktuell fråga för Sverigedemokraterna.

– Jag är övertygad om att Sverige inte kommer att lämna EU på överskådlig tid och jag kommer inte heller att driva det i kammaren, sade Jimmie Åkesson på onsdagen.

Kursändringen eller förtydligandet kommer bara en månad efter att Statistiska Centralbyrån, SCB, i en stor opinionsundersökning visar att det folkliga stödet för Sveriges EU-medlemskap nått nya historiska höga nivåer där nästan 59 procent säger ja till EU och bara knappt 16 procent är emot. Enligt mätningen saknades även en majoritet för utträdeskravet bland Sverigedemokraternas egna väljare.

Istället utlovade Jimmie Åkesson i riksdagen att han skulle verka för att Sverige ska få tillbaka så mycket som möjligt av makten som idag finns i Bryssel.

– Jag [kommer] att göra mitt yttersta för att vi ska kunna få tillbaka så mycket som möjligt av makten över vårt eget samhälle från andra länders politiker i Bryssel. Det är mitt mål. Både i det Europaparlamentsval som kommer i vår och i mitt arbete här i kammaren, sade Jimmie Åkesson.

Åkessons besked innebär att inget svenskt parti driver ett svenskt EU-utträde efter att även Vänsterpartiet släppt det kravet.

Onsdagens riksdagsdebatt inleddes av statsminister Stefan Löfven (S) som beskrev EU som “en nödvändig del av lösningen på Sveriges utmaningar”. Han varnade samtidigt för att lämna EU då det “skulle innebära stora risker för jobben, för välfärden och för tryggheten.”

– I vår går Sverige till EU-parlamentsval och jag kommer att ta debatten mot dem som vill se Sverige lämna EU vid varje tillfälle som ges, sade Stefan Löfven.

Men efter Jimmie Åkessons besked att tidigare krav på folkomröstning och utträde ur EU inte längre finns på dagordningen är frågan om det blir så många debatter om svenskt utträde som statsministern kanske trodde när han inledde debatten.