Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa Mays regering riskerar att falla om utträdesavtalet röstas ned. Arkivbild.

Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa Mays regering riskerar att falla om utträdesavtalet röstas ned. Arkivbild.

Bild: EU

Historisk omröstning – May kan tvingas avgå

Dubbelt så många brittiska parlamentariker ser ut att i kväll rösta nej till landets brexitavtal som för det. Om så sker har premiärminister Theresa May bara tre dagar på sig att presentera sin plan B och samtidigt hotar oppositionen med misstroedevotum.

För att vinna kvällens planerade omröstning om utträdesavtalet ur EU måste premiärminister Theresa May få med sig minst 318 ledamöter. Det mesta pekar dock mot att så inte blir fallet. En sammanställning från Sky News visar att över 420 ledamöter väntas rösta nej och att endast knappt 200 går på Mays linje.

En annan prognos från The Guardian visar på styrkeförhållandet 426 mot och 213 för, alltså att dubbelt så många är mot som för.

Hur många ledamöter som avtalet faller med väntas bli avgörande för nästa steg. Enligt EU-diplomater som nyhetsbyrån Bloomberg pratat med betraktas avtalet som dött om marginalen blir större än 60 ledamöter. Om det blir färre än så ser man en möjlighet att kunna ändra på vissa skrivelser kring avtalet inför en eventuell ny omröstning.

Om avtalet misslyckas att få stöd måste Theresa May inom tre dagar lägga fram en ny motion med en alternativ lösning. Hur en sådan skulle kunna se ut är dock oklart.

EU har hittills konsekvent sagt att man inte är berett att förhandla om själva utträdesavtalet som EU och brittiska regeringen enades om strax innan jul.

Krav på regeringens avgång

Oppositionella socialdemokratiska Labour har tidigare krävt en misstroendeomröstning mot Mays regering om utträdesavtalet röstas ned. En sådan omröstning skulle kunna äga rum redan i morgon onsdag.