Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den brittiska premiärministern Theresa May presenterade i måndags sin plan B för EU-utträdet. Arkivbild

Oenigt EU avvisar Mays plan B

BRYSSEL 22 januari 2019 | Samtidigt som EU:s enade front spricker

Den nya planen för att få till ett utträdesavtal mellan Storbritannien och EU som premiärminister Theresa May presenterade på måndagen avvisas redan av EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Men EU är inte längre eniga.

På måndagskvällen presenterade som utlovat Theresa May sin nya plan för hur det brittiska utträdet ur EU ska gå till efter den förödande nedröstningen av utträdesavtalet i det brittiska parlamentet i förra veckan.

Men snarare än en plan bestod Mays förslag av diffusa löften såsom att de brittiska parlamentarikerna ska få ett större inflytande över den framtida relationen med EU samt att Storbritannien ska försöka få till stånd ändringar av den omstridda reservplanen.

Reservplanen handlar om hur man ska undvika en hård gräns mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland om Storbritannien och EU vid övergångsperiodens slut, december 2020, inte kommer överens om ett handelsavtal och är en del av utträdesavtalet. Att omförhandla reservplanen kräver därmed att utträdesavtalet omförhandlas.

Inget nytt menade parlamentet

Mays plan togs inte väl emot i parlamentet. Labourledaren Jeremy Corbyn tryckte på att May inte presenterade några nya förslag.

– Herr talman, detta känns lite som Måndag hela veckan [film där huvudpersonen lever om samma dag om och om igen]. Ytterligare en inget-har-förändrats stund från denna röra till regering.

Vad som är ett ännu hårdare slag mot May är dock att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i måndags avfärdade tanken om att omförhandla reservplanen, enligt Financial Times. Barnier betonade återigen det som blivit ett EU-mantra, att det liggande utträdesavtalet är det ”bästa möjliga”.

Spricka i EU:s enade front

Men i måndags framträdde samtidigt för första gången en spricka i EU-ländernas hittills enade front i brexitfrågan. Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz gick ifrån EU-linjen genom att argumentera för en tidsgräns för reservplanen – på fem år. Det är ett av förslagen som en del av de brittiska parlamentarikerna som varit skeptiska till utträdesavtalet velat se.

Den irländske utrikesministern Simon Coveney var snabb med att säga att det polska uttalandet inte representerar EU-linjen utan att alla är överens om att utträdesavtalet inte kan öppnas, uppger Financial Times.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret