Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gunnar Hökmark (M) är kritisk till att hans partigrupp, konservativa EPP, vill ha en sluten omröstning om öppenhet.

Öppenhetsomröstning kan bli sluten

BRYSSEL 23 januari 2019 | “Fullkomligt befängt”

När Europaparlamentet nästa vecka ska besluta om nya regler för kontakter med lobbyister väntas den konservativa partigruppen EPP begära en sluten omröstning. Men de svenska EPP-ledamöterna är kritiska. – Det är fullkomligt befängt, säger Gunnar Hökmark (M).

Nästa vecka ska EU-parlamentarikerna ta ställning till ett förslag om att öka öppenheten kring bland annat parlamentarikers kontakter med lobbyister.

Men hur var och en av de 751 parlamentarikerna röstar i frågan kan blir svårt att veta. Parlamentets största partigrupp, konservativa EPP, har nämligen beslutat begära en hemlig omröstning.

EU-parlamentariker Max Andersson (MP), som har arbetat med frågan i utskottet för konstitutionella frågor, tycker detta är anmärkningsvärt.

– EPP vill inte se tuffare lobbyregler och är för fega för att stå för det. Det finns väldigt få tillfällen då det är rimligt att hemlighålla hur politiker röstar och det här är inte ett av dem.

Stor oenighet inom EPP

Men EPP-gruppen var långt ifrån enig och en stor del av de konservativa parlamentarikerna vände sig mot beslutet – bland annat de svenska EPP-ledamöterna från Kristdemokraterna och Moderaterna.

– Jag röstade självfallet emot det, säger Gunnar Hökmark (M).

– Det är fullkomligt befängt att en diskussion om transparens inte har transparens när man röstar.

Även Kristdemokraternas EU-parlamentariker Anders Sellström är kritisk till sin partigrupps beslut.

– Det är obegripligt. Det stämmer inte överens med min syn på hur man hanterar frågor som politiker.

Godkändes i utskott med knapp majoritet

Förslaget från utskottet för konstitutionella frågor innebär att parlamentarikerna som är huvudansvariga när ny lagstiftning tas fram ska bli tvungna att offentliggöra de möten de har med lobbyister.

Ursprungsförslaget var att alla parlamentariker skulle offentliggöra sina lobbyistkontakter men det ändrades av utskottet till att bara gälla utskottsordförandena och dem som ansvarar för att ta fram parlamentets förslag, samt ledamöter som granskar frågan för sin partigrupps räkning, de så kallade skuggrapportörerna.

Förslaget gick igenom med knapp majoritet i utskottet, med elva röster mot tio. Och Max Andersson trodde då att möjligheterna att det skulle gå igenom i plenumomröstningen var större just på grund av att man där kan se hur parlamentarikerna röstar.

Men Gunnar Hökmark säger att även om han vill ha öppen omröstning så kommer han att rösta mot förslaget.

– Jag kan inte registrera alla som jag möter på gatan, alla som jag talar med. Det blir som att sätta en hämsko och bygger på en slags misstänkliggörande av parlamentarikerna.

Varför är det då viktigt med öppen omröstning om detta?

– Jag tycker alla omröstningar ska vara öppna. Det är så man utkräver ansvar från politiker.

Omröstningen väntas äga rum den 31 januari.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret