S-politikern Heléne Fritzon siktar på en ny karriär som folkvald i EU-parlamentet.

S-politikern Heléne Fritzon siktar på en ny karriär som folkvald i EU-parlamentet.

Bild: Monica Kleja

S-minister ska vinna EU-valet

Migrationsminister Heléne Fritzon är Socialdemokraternas toppkandidat i valet till Europaparlamentet. Den viktigaste EU-frågan är att stoppa högerextremism, populism och nationalism, uppger hon.

Förhandstippade Heléne Fritzon, som i dag är migrationsminister, är Socialdemokraternas förstahandsval inför årets Europaval. Hon har nominerats av en enig partistyrelse inom S.

– Jag är glad och stolt, sade Fritzon på dagens presskonferens, där hon berättade att hon fick frågan om att kandidera till EU-parlamentet efter riksdagsvalet i höstas.

Den viktigaste frågan hon vill driva i EU är att motverka utbredningen av högerextrema, populistiska och nationalistiska krafter, uppger hon.

"EU gynnas inte av brexit"

– Vi har ett Europa som i dessa dagar inte gynnas av brexit, sade Fritzon på dagens presskonferens i partiets lokaler på Sveavägen i Stockholm.

Heléne Fritzon säger sig vara beredd att kämpa för ”schyssta löner och arbetsvillkor.”

– Mitt fokus är ett Europa med fortfarande hög arbetslöshet och med stora miljö- och klimatutmaningar som måste hålla ihop och där där man måste hitta lösningar tillsammans och då är en fungerande arbetsmarknad en viktig del i det, säger hon.

Valet till Europaparlamentet sker i maj i år. På grund av försöken under hösten att bilda regering är Socialdemokraterna hittills bara klara med ett namn, uppgav i dag partisekreteraren Lena Rådström Baastad. Övriga namn kommer att presenteras i början av februari.