Eskil Erlandsson, vice ordförande i EU-nämnden. (Arkivbild)

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Erlandsson: Regeringen borde ha överlagt med EU-nämnden

Trots att EU:s nya upphovsrättsdirektiv är hett omdiskuterat har regeringen inte hållit samråd med riksdagens EU-nämnd sedan förslaget kom 2016. – Det borde ha skett, säger centerpartisten Eskil Erlandsson, vice ordförande i EU-nämnden.

I veckan kallade näringsutskottet till sig justitieminister Morgan Johansson (S) sedan Sveriges EU-ambassadör i förhandlingar röstat ja till EU:s nya upphovsrättsdirektiv som ministerrådet och Europaparlamentet enats om. Sverige hade tidigare röstat ned förslaget.

Europaportalen kan nu avslöja att regeringen dock inte vid någon tillfälle sedan det så kallade copyrightdirektivet lanserades av EU-kommissionen 2016 hållit samråd med EU-nämnden – riksdagens speciella utskott för EU-frågor.

Enligt riksdagsordningen är regeringen skyldig att rådgöra med nämnden om hur förhandlingarna i rådet ska föras inför beslut.

Men trots att förslaget blivit mycket ifrågasatt och ändrats flera gånger har regeringen bara lämnat information till nämnden en gång under våren 2018.

"Ingen beslutspunkt"

Justitieminister Morgan Johansson (S) låter sin pressekreterare Adriana Haxhimustafa i ett mejl hälsa att:

”Eftersom frågan ännu inte kommit upp som beslutspunkt vid ett formellt rådsmöte har inte heller något samråd med EU-nämnden ägt rum. Någon begäran om överläggning i EU-nämnden i utskottets ställe har inte heller begärts.”

Regeringen har dock vid ett tillfälle, den 11 maj 2017, överlagt med näringsutskottet.

Enligt statsvetaren Magnus Blomgren, prefekt vid Umeå universitet, hade regeringen på eget initiativ när som helst kunnat lyfta frågan till EU-nämnden, där den svenska linjen brukar läggas fast.

– Absolut, det är fullt möjligt. Frågan nu är var riksdagen har varit i den här processen, säger han.

Sent skede

När EU:s konkurrenskraftsråd senare i vår tar upp ärendet för beslut är möjligheterna för EU-nämnden att påverka det magra.

– Det är ett väldigt sent skede att samråda i. Det borde ha skett tidigare. Jag är inte säker på att regeringen gjort något formellt fel, men det är ju en så omdiskuterad fråga, säger Eskil Erlandsson (C) vice ordförande i nämnden till Europaportalen.

Han anser att regeringen borde ha överlagt med både näringsutskottet och EU-nämnden.

– Det är ju det mest vanliga förfarandet.

Erlandsson överväger nu att rösta nej när upphvsrättsförslaget kommer upp i nämnden framöver – och även Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley har meddelat att han tänker rösta nej i parlamentet.

Samtidigt har ju oppositionen kunnat begära överläggningar, varför har det inte gjorts?

– Regeringen är skyldig att hålla samråd. Jag kan bara konstatera att det hade varit önskvärt och borde ha skett och att partier i riksdagen uppenbarligen inte begärt överläggningar, säger Eskil Erlandsson.

Vid omröstningen bland EU-ländernas ambassadörer i Bryssel i förra veckan röstade Finland, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Polen nej.  Även Europaparlamentet ska rösta om förslaget men en majoritet av de svenska parlamentarikerna säger till Europaportalen att de tänker rösta nej.