Annons

Matteo Salvinis högerpopulistiska Lega ser ut att bli EU-valets vinnare enligt de första opinionsundersökningarna från EU:s största länder. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Första prognosen: Extremhögern går fram i EU-valet

Italienska populistpartierna Lega och Femstjärnerörelsen samt franska högerextrema Nationell samling väntas få fler mandat i EU-parlamentet efter valet i maj. Det visar de första prognoserna, se grafik.

I Sverige finns ännu inga opinionsundersökningar inför EU-valet i maj men i unionens tre största länder efter att Storbritannien lämnar – Tyskland, Frankrike och Italien – finns det redan. De pekar mot betydande framgångar för partier bland den politiska extremhögern.

Den nationalistiska partigruppen ENF väntas växa i EU-parlamentet. En viktig förklaring till detta är ett kraftigt ökat antal mandat till italienska högerpopulistiska regeringspartiet Lega som enligt opinionsmätningar väntas få 21 fler parlamentariker och bli det enskilt näst största partiet i EU-parlamentet. Det är en femdubbling av de italienska väljarnas röster.

Även franska Marine Le Pens Nationell samling väntas öka sina mandat till 21 och därmed bidra till att de högerextrema i Europaparlamentet växer.

Femstjärnerörelsen växer också

I Italien ser också det andra regeringspartiet ut att gå framåt – populistiska Femstjärnerörelsen väntas få åtta fler mandat i Europaparlamentet än de tolv de har i dag. Dessa tillhör i dagsläget den brokiga EU-kritiska EFDD-gruppen som i dag domineras av brittiska UKIP men Femstjärnerörelsen har aviserat att man vill skapa en ny partigrupp.

EFDD kommer alltså förlora britterna och kanske italienarna men kan överleva ändå då prognosen pekar på att det kommer gå bra för tyska nationalistiska Alternativ för Tyskland som spås få tolv mandat.

I alla de tre största EU-länderna går socialdemokraterna kraftigt bakåt enlig opinionsundersökningarna. I såväl Italien som Frankrike mer än halveras stödet till de socialdemokratiska partierna. I Italien ser väljarstödet ut att sjunka till drygt 17 procent och i Frankrike till 6 procent.

Även i Tyskland tappar socialdemokratin kraftigt i väljarstöd. Där ser samtidigt de Gröna ut att växa, precis som man kunnat se i tyska regionala val under hösten.

Jytte Guteland: S borde lyssna på protester

Svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) anser att socialdemokraterna i andra europeiska länder har varit dålig på att koppla sin politik till de krav som lyfts av proteströrelser för social rättvisa och klimataktivister. Hon pekar på rörelser så olikartade som de franska gula västarna och de unga som skolstrejkar för klimatet som exempel på rörelser vars krav ligger nära socialdemokratins.

– De [tyska socialdemokraterna] har varit för konservativa då de har samregerat med CDU. De borde ha varit mer progressiva och samma sak gäller i de andra stora medlemsländerna. Man har inte varit den här progressiva rösten för förändring och då är det istället de högerextrema som har tagit den rollen.

Tycker du att det är rimligt att tala om en kris för socialdemokratin i Europa?

– Jag skulle inte använda ordet kris inför en valrörelse. Men det är en tydlig och skarp signal för de här partierna att de måste omformulera sig och ta kraft från de här rörelserna för social rättvisa och klimat.