Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges Magdalena Andersson var en av flera finansministrar som gick emot förslaget om att slopa vetorätten i skattefrågor.

Magdalena Andersson: EU-kommissionen mötte massivt motstånd

BRYSSEL 12 februari 2019 | Finansministrar skeptiska till slopat veto i skattefrågor

EU-kommissionens förslag om att slopa medlemsländernas vetorätt i skattefrågor går sannolikt inte igenom. Vid tisdagens finansministermöte var många skeptiska till förslaget. En av dem var  Sveriges Magdalena Andersson (S).

EU-kommissionen presenterade i januari sitt förslag att gradvis frångå dagens beslutprocess i skattefrågor – vilken kräver enhällighet bland EU-länderna – för att istället anta en del skattefrågor med kvalificerad majoritet. Men när frågan på tisdagen för första gången diskuterades av medlemsländernas finansministrar var motståndet stort.

– Det var väldigt många länder som var skeptiska till detta – så även Sverige, sade Sveriges finansminister Magdalena Andersson på väg ut från mötet.

– Från svensk sida handlar det om välfärdens finansiering, tillade hon.

Tyskland och Frankrike gillar förslaget

Bland de länder som är positiva till förslaget finns dock tungviktarna Tyskland och Frankrike.

– Jag tror att det finns ett behov av förbättringar i beslutsprocessen inom EU. Det är inte så att alla frågor behöver beslutas på europeisk nivå men inom vissa områden är det vettigt och vi måste ta reda på inom vilka, sade Tysklands finansminister Olaf Scholz.

Eurokommissionären Valdis Dombrovskis uppgav på en presskonferens efter mötet att ländernas finansministrar varit väldigt splittrade i synen på kommissionens förslag.

– Det var flera som välkomnade att kommissionen lyfte frågan och flera som uttryckte oro eller var emot idén.

Kommissionen vill i sitt förslag gå ifrån enhälliga beslut i skattefrågor stegvis. Först skulle det gälla frågor om att bekämpa skatteundandragande och bedrägeri. Enligt Dombrovskis fanns det mindre motstånd från medlemsländerna för att ta bort vetorätten i dessa frågor.

– I vilket fall ser vi att det finns förutsättningar att föra diskussioner och vi tror att det också finns behov av diskussion därför att vi, i många skattefrågor, ser att det är omöjligt för oss att komma framåt trots att det finns ett behov av att framsteg på europeisk nivå.

Mycket gjort mot skattefusk

Magdalena Andersson lyfte tvärtom fram att det varit möjligt att åstadkomma mycket på området trots att det har krävts att alla EU-länder varit överens.

– När det gäller skatteområdet så har vi ju kommit fram med väldigt många bra förslag, inte minst vad gäller att bekämpa skattefusk, sade hon.

Kommissionen verkar fast besluten att frågan ska tas upp igen av rådet, där det krävs ett enhälligt beslut för att ändra beslutsprocessen. Men om det blir före EU-valet är Magdalena Andersson osäker på.

– Det återstår att se men de mötte ett massivt motstånd.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret