Intresset för EU-val tycks ha ökat hos svenska folket. Det visar en Sifoundersökning på tisdagen.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenskt EU-valdeltagande mot rekordnivåer

Ett sensationellt lyft i ökat valdeltagande inför det svenska EU-valet kan vara på gång. Det visar en Sifoundersökning som Europaportalen publicerar idag.

Drygt 70 procent av de svenska väljarna säger i dag att de troligen eller absolut säkert kommer att rösta i årets EU-val. Det framgår när Europaportalen bad Sifo fråga drygt 1500 svenskar hur de ska rösta i valet. Det kan jämföras med när Europaportalen ställde samma fråga i februari 2014, inför förra EU-valet, då svarade 53 procent att de troligen eller absolut säkert kommer att rösta. Det faktiska valdeltagandet landade på 51 procent.

– Siffrorna tyder på att det är ett tydligt ökat intresse för EU-valet jämfört med 2014, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

– Jag tror att detta är ett bevis på att folk förstår att det är en avgörande tid för Europa. Europafrågorna är på tapeten på ett annat sätt än på lång tid tidigare. Dels förstås brexit dels står också frågan om de grundläggande värdena för de europeiska samarbetet på spel, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

De absolut säkra blir fler
Den största förändringen mellan februariprognoserna 2019 och 2014 är att andelen som säger att de absolut säkert ska rösta har ökat kraftigt från då 24 procent till nu drygt 42 procent.

– Det är den viktiga skillnaden där vi kan vara riktigt säker på att man ska gå och rösta. Det tyder på att vi får ett betydligt ökat valdeltagande i EU-valet i maj, säger Toivo Sjörén.

Viljan att gå och rösta är dock ojämnt fördelat mellan partierna. Mest röstbenägna är de som lägger sina röster på Vänsterpartiet och Miljöpartiet medan Sverigedemokraterna och Moderaterna ligger under genomsnittet för de som säger att de absolut kommer att rösta.

– De måste verkligen mobilisera sina väljare. För Sverigedemokraterna och Moderaterna måste de få fram att det finns en konflikt så att det är värt att gå och rösta. För Sverigedemokraternas del skulle de älska att bli hårt angripna i EU-valrörelsen, det skulle vara det bästa för dem, säger Toivo Sjörén.

Missa inte i morgon: Så röstar svenskarna i EU-valet.