Annons

Samtliga partier i Europaparlamentet var representerade i fredagens EU-valsdebatt i Stockholm. På bilden visar de sin inställning till en framtida EU-armé.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska partier eniga om klimat och EU-armé

Ja till att rädda klimatet men nej till en framtida EU-armé, det var samtliga partiföreträdare eniga om vid en valutfrågning i Stockholm på fredagen. De sociala frågorna hamnade dock snabbt i debattens konfliktfokus, inte minst mellan Liberaler och Kristdemokrater

I en mycket välbesökt och spretig lunchdebatt i Folkets hus i Stockholm på fredagen presenterade företrädare för de svenska partierna i Europaparlamentet sina frågor inför EU-valet i maj.

Med hela det politiska spektrumet, från vänster till höger, representerat lyste enigheten som väntat med sin frånvaro, utom i två frågor: ja till att EU ska bli klimatneutralt och nej till att EU på sikt ska ha en militär armé.

Den sociala pelaren som innehåller 20 i huvudsak frivilliga åtaganden kring vissa principer och rättigheter när det gäller utbildning, arbetsvillkor och social trygghet var en av de tydligaste konflikterna under debatten.

Liberalernas Fredrik Malm varnade för att ett EU utan den sociala pelaren och en social blick där man inte satsade på fattigdomsbekämpning och mer utbildning skulle bli ett offer för populister eller kineser.

– Ett problem är att ni övriga allianspartier säger helt blankt nej till att EU ska ha en social dimension. Det kommer i förlängningen att ge ett mer polariserat samhälle som inte gynnar Europas ekonomi. Det kommer inte att vara ett särskilt liberalt samhälle. Vi [riskerar] att bli uppkäkade av antingen populisterna eller kineserna.

Malm fick direkt mothugg av Sara Skyttedal (KD) som refererade till den grekiska myten om den nyfikna kvinnan Pandora som öppnade en ask och släppte ut allsköns olyckor och sjukdomar över världen.

– Jag menar att man verkligen har öppnat Pandoras ask när man introducerat den sociala pelaren. Kristdemokraterna varnar för att detta kommer att sluta i bindande lagstiftning som är överstatlig, sade Sara Skyttedal och poängerade att detta var nationella frågor och i vissa fall som fördelning av föräldraledighet, bara en fråga för familjerna själva.

Under debatten, som var arrangerad av tre tankesmedjor: Timbro, Fores och Arena Idé, samt EU-kommissionen, fick partierna också svara på olika ja- och nej-frågor. Där framkom bland annat att Centern och Liberalerna var de enda som vill se ett svenskt euromedlemskap på sikt. Sverigedemokraterna var ensamma om att vara emot att fördela asylsökande mellan EU-länder och emot att ge EU möjlighet att dra in EU-stöd till medlemsländer som inte följer unionens grundläggande värderingar.