Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Stefan Löfven efter EU-toppmötet där han betonade att EU ska undvika protektionism.

EU-ledare vill pressa Kina

BRYSSEL 22 mars 2019 | Löfven: Vi måste ha likvärdiga villkor

Kina måste behandla europeiska företag såsom EU behandlar kinesiska – det var huvudbudskapet från EU:s ledare vid EU-toppmötets andra dag. Ledarna kom också överens om en riktning för klimatpolitiken och idén om att bygga europeiska storföretag begravdes.

– Vi måste se till att vi har likvärdiga villkor mellan Kina och EU där det idag i Europa exempelvis är möjligt för kinesiska företag att delta i offentliga upphandlingar medan den kinesiska marknaden är stängd för europeiska företag. Det här måste åtgärdas, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter toppmötet avslutats.

Det var ett samlat budskap från EU:s ledare efter mötet: Kina måste behandla europeiska företag rättvist för idag råder en obalans i handelsrelationen.

– Kinesiska marknader är inte tillräckligt öppna för europeiska produkter, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Inte övergå i protektionism

Stefan Löfven betonade dock till skillnad från övriga ledare att detta inte ska innebära att EU stänger sin marknad och exempelvis inför ett krav på likabehandling av europeiska företag för att länder utanför EU ska få tillträde till EU:s offentliga upphandlingar.

– För då har vi snart en annan global ekonomi än den vi vill ha. Det är ingen som vill sätta stopp för investeringar på den ena eller andra kontinenten så det får inte bli någon förhastad åtgärd.

EU-ledarna kom överens om att frågan ska diskuteras med Kina på det toppmöte mellan EU och Kina som ska hållas den 9 april.

Stefan Löfven lyfte även fram att EU-ledarna är överens om att toppmötet med Kina också kommer att handla om fred och säkerhet samt mänskliga rättigheter.

– Det ska också vara en bärande del av vår relation. Det ska inte bara vara handel och investeringar.

Inga europeiska jättar

Kopplad till frågan om relationen till Kina är också den diskussion som Frankrike och Tyskland fört upp efter att EU-kommissionen nyligen satte stopp för en sammanslagning av tyska företaget Siemens och franska Alstom med hänvisning till EU:s konkurrenslagar.

Frankrike och Tyskland anser att risken med att förhindra sammanslagningar av större bolag är att företag från länder utanför EU som får statlig finansiering och får bli hur stora som helst kan konkurrera ut europeiska företag.

Men det fanns inget större stöd för fransktyska idéen att EU ska skapa europeiska storföretag på toppmötet sade Stefan Löfven.

– Den stora fördelen på den europeiska inre marknaden är att vi har en stark konkurrens – det främjar kreativitet och effektivitet. Så om vi själva skulle slå in på en ordning där man bygger stora monopol tappar vi den kraften.

Vad gäller klimatet beslutade man på toppmötet att EU ska ta fram en strategi till år 2020 som strävar efter klimatneutralitet men man slog inte fast till när det målet ska vara uppnått. Från svensk sida försökte regeringen driva att EU skulle åta sig att vara klimatneutrala till år 2050 men fick inget gehör för det. Däremot ska frågan tas upp igen på nästa EU-toppmöte.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret