Ett av skeppen som har tillhört operation Sophia och nu kommer vara kvar i hamn.

Ett av skeppen som har tillhört operation Sophia och nu kommer vara kvar i hamn.

Bild: EU-parlamentet

EU:s sjöoperation strandar

EU:s operation i Medelhavet, kallad Sophia, har på onsdagen fått förnyat mandat för att fortsätta ett halvår till men efter påtryckningar från Italien blir operationens skepp kvar i hamn där de inte kan rädda migranter i sjönöd.

EU-ländernas ambassadörer har på onsdagen fattat beslutet att operation Sophia, som har till huvudsyfte att komma åt smuggling på Medelhavet, ska fortsätta fram till slutet av september. Men nu utan att ha tillgång till fartyg.

– Det är sant att Sophia är en sjöoperation och att utan skepp kommer det inte vara möjligt för Sophia att fullt ut implementera sitt mandat. Men beslutet har tagits av medlemsstaterna, kommenterade EU-kommissionens talesperson Maja Kocijancic vid en pressträff.

Även om det inte har varit det uttalade målet med operationen har den medfört att båtarna också har räddat migranter i sjönöd. Men i praktiken upphörde detta redan i somras, då Italiens migrationskritiska inrikesminister Matteo Salvini kom till makten, då det italienska befälet skickade fartygen till områden i Medelhavet där det varken fanns smugglare eller migranter. Något som låg bakom att Tyskland drog tillbaka sina skepp från operationen i januari.

Det är också Italien som vid onsdagens möte krävde att Sophias skepp ska ligga kvar i hamn för att tillåta att operationen fortsätter. Detta så länge som EU-länderna inte lyckats komma överens om en omfördelning av asylsökande som räddas i Medelhavet.

Operation Sophia kommer att fortsätta verka från luften med bekämpandet av smuggling av vapen, olja samt människor samt med träning av Libyens kustbevakning, som också ingår i operationens mandat.