Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ledarna för Österrike, Luxemburg och Italien samtalar med mötesordförande Donald Tusk vid torsdagens EU-toppmöte.

Frustrerat EU ger May två nya brexitdatum

BRYSSEL 22 mars 2019 | Löfven utesluter inte no deal

Den 12 april är nya brexitdagen såvida inte det brittiska parlamentet röstar ja till ett ordnat utträde ur EU. Men många EU-ledare tvekar på att det blir ett ja och statsminister Stefan Löfven utesluter inte ett avtalslöst brexit.

Efter en åtta timmar lång diskussion på torsdagskvällen enades EU-ländernas stats- och regeringschefer om ett svar på den brittiska begäran om att skjuta upp brexitdagen 29 mars.

Ledarnas lösning innehåller två möjligheter, och två nya viktiga datum, för Storbritannien.

1) Det brittiska underhuset röstar i nästa vecka för utträdesavtalet: nytt brexitdatum blir då 22 maj, alltså dagen innan EU-parlamentsvalet inleds. En sådan förlängning är till för att brittiska politiker och tjänstemän ska få alla nya regelverk på plats.

2) Utträdesavtalet röstas ned: den brittiska regeringen får då fram till 12 april på sig att bestämma vad den vill göra istället.

– Den 12 april är ett nyckeldatum för Storbritannien att besluta huruvida man ska delta i EU-valet. Om man inte bestämt sig innan dess blir möjligheten till en lång förlängning omöjlig, sade mötesordförande Donald Tusk.

Om utträdesavtalet för tredje gången röstas ned i nästa vecka måste den brittiska premiärministern Theresa May innan 12 april meddela övriga EU vad man avser göra, om man inte gör det lämnar landet unionen utan avtal den dagen. Datumet är satt eftersom det är sista dagen som Storbritannien meddelat att man kan beslut om huruvida man deltar i EU-valet eller ej.

Upplägget, som godkänts av May, ger Storbritannien fyra möjligheter: lämna EU med ett avtal, lämna utan avtal, begära en lång förlängning och därmed delta i EU-valet, eller slutligen att ångra sig och stanna kvar i EU genom att dra tillbaka artikel 50.

Frustration över May

Finlands statsminister Juha Sipilä drog efter utfrågningen av Theresa May slutsatsen att avtalet inte kommer få stöd i underhuset, enligt finska nyhetsbyrån STT. Hans tjeckiske motsvarighet, Andrej Babiš, sade även att Theresa May knappt hade svarat på några av de frågor som stats- och regeringscheferna ställde.

– Vi fick nästan inte veta något från premiärministern. Det är klart att vi inte är nöjda med detta, sade Babiš.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade sig vara frustrerad över situationen.

– Vi kan inte utesluta att det blir ett oordnat utträde, sade Löfven.

Macron: Brittisk politisk och demokratisk kris

– De brittiska politikerna är inkapabla att verkställa det som folket har bett dem göra. Folket har röstat för brexit. I dag har vi en situation där det brittiska parlamentet inte röstar för det avtal som vi förhandlat fram under två år och röstar nej till no deal. Det är en veritabel politisk och demokratisk kris, sade den franske presidenten Emmanuel Macron sent i går.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret