Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och brittiska premiärministern Theresa May vid Europeiska rådets möte onsdag kväll.

Ingen brexit på fredag

BRYSSEL 11 april 2019 | Löfven: Jag är nöjd.

EU-ledarna har enats om ett nytt datum för det brittiska utträdet ur EU – senast den 31 oktober ska britterna lämna. Men vissa av dem ger också uttryck för att ytterligare en förlängning inte kan uteslutas.

– Jag är nöjd. Det är bra att få en överenskommelse. Alternativet hade varit att vi inom kort hade fått se ett oordnat utträde. Det hade naturligtvis inte varit bra, sade statsminister Stefan Löfven natten till onsdag, på väg från det extrainsatta EU-toppmötet om brexit i Bryssel.

Det man kom överens om, efter åtta timmars möte, är att britterna ska lämna unionen senast den 31 oktober. Men man får lämna tidigare – så fort landet har ratificerat det framförhandlade utträdesavtalet med EU.

Överenskommelsen innebär också att britterna måste rösta i EU-valet i maj, om man fortfarande är medlemmar i unionen när valen hålls den 23-26 maj.

– Det kan verka konstigt men regler är regler och vi måste respektera europeisk lag, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en pressträff efter mötet.

Om britterna inte håller val blir de automatiskt uteslutna ur unionen den första juni. Något som skulle kunna vara en väg för hårdföra brexit-anhängarna att få tillstånd ett oordnat utträde.

EU-ledarna betonade än en gång att utträdesavtalet inte är förhandlingsbart men att man däremot kan tänka sig att ändra i den gemensamma politiska deklarationen, som inte är juridiskt bindande.

Vill avvakta samtal med Labour

På frågan om inte nattens beslut enbart innebär att man skjuter problemet framför sig svarade Stefan Löfven att man nu har en ny situation i Storbritannien i och med att samtalen mellan regerande Tories och oppositionspartiet Labour kommit igång. Något som inte är vanligt i brittiska sammanhang.

– Det här är unikt. Det här har inte hänt sedan andra världskriget att man faktiskt sitter ner och pratar och diskuterar på det sättet. Då vill vi naturligtvis ge den dialogen en möjlighet.

Medan Storbritannien är kvar i unionen kommer man också att fortsätta vara fullständiga medlemmar, betonade EU-ledarna i natt. Det betyder att de inte kommer att utestängas från några beslut, trots att de är på väg att lämna unionen.

I slutsatserna från mötet skriver man att Storbritannien åtar sig att under hela förlängningen ”agera på ett konstruktivt och ansvarstagande sätt”. Något som Stefan Löfven uttryckte att han känner sig trygg med. Han pekade på att britterna till exempel har valt att inte delta i arbetet med att förhandla fram en ny långtidsbudget för unionen för åren 2021–2027.

– De har ingen önskan att försvåra processen så jag ser inte det som något problem.

Britter kan inte blockera beslut

Farhågor om att en eventuell ny brittisk regering skulle kunna komma på plats som obstruerar EU-samarbetet föddes efter att den brittiske parlamentarikern och brexitanhängaren Jacob Rees-Mogg på Twitter skrivit att britterna borde vara så svåra som möjligt och exempelvis blockera budgetbeslut, om man blir fast i EU genom en lång förlängning.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade efter mötet att britternas möjligheter att sätta käppar i hjulet för EU dock är små.

– Vi behöver avdramatisera denna fråga därför att de nästkommande stora besluten som vi behöver fatta tas med kvalificerad majoritet. Så möjligheterna för britterna att blockera beslut är väldigt begränsade.

Medan andra EU-ledare hade velat se att utträdesdatumet blev uppskjutet ännu längre i framtiden höll Frankrike fast vid en kortare förlängning för att EU ska kunna pressa det brittiska parlamentet att godkänna avtalet. Beslutet utgör därför en kompromiss.

På frågan om den 31 oktober är det definitiva slutdatumet då britterna måste lämna – eller om det kan bli ytterligare en förlängning  – ville varken Jean-Claude Juncker eller Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lova något.

– Vi hoppas att Storbritannien kommer att vara redo till slutet av oktober men jag är för gammal för att utesluta ett annat scenario, jag tror att allting ännu är möjligt, sade Tusk.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret