Annons

Marianne Thyssen, kommissionär med ansvar för arbete och sociala frågor, presenterade EU-kommissionens beredskapsplan vid en hård brexit gällande sociala trygghetssystemen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vill ha fler garantier för EU-medborgare vid hård brexit

Rätt att behålla pensionen och avsluta pågående vårdbehandlingar. Det är några av de saker som EU-kommissionen uppmanar EU-länderna att erbjuda sina medborgare, bosatta i Storbritannien, vid ett avtalslöst brexit.

Medan EU-ledarna imorgon möts för att på nytt söka en väg framåt för det brittiska utträdet och undvika att Storbritannien kraschar ut ur unionen fortsätter EU att förbereda sig för det värsta scenariot.

Sedan tidigare har EU-parlamentet och medlemsländerna kommit överens om att EU-medborgare som har levt i Storbritannien ska ha rätt att räkna med rättigheter de har tjänat ihop till som pension eller sjukförsäkring fram till den dag då Storbritannien lämnar.

Men EU-kommissionen uppmanar nu också medlemsländerna att gå längre och erbjuda sina medborgare som bor i Storbritannien ökad rätt till att nyttja sociala trygghetssystemen.

– Vi har rekommenderat medlemsstaterna att vidta nationella, unilaterala åtgärder för att bland annat fortsätta betala ut ålderspensioner till personer som bor i Storbritannien och att stå för pågående vårdbehandlingar, sade Marianne Thyssen, kommissionären med ansvar för sociala frågor vid en pressträff i dag, tisdag.

Marianne Thyssen sade också att kommissionen uppmanar EU:s medlemsländer att nå egna överenskommelser med Storbritannien, något som en del länder redan har – vissa mer omfattande sådana än andra.

– Medlemsländerna får gå längre om de vill och kan. Vi måste se till det bästa för medborgarna.

Turister får teckna privat försäkring

Marianne Thyssen var dock tydlig med att EU-medborgare som är på tillfälligt besök i Storbritannien kommer inte att ha någon rätt till allmän sjukvård utan kommissionen uppmanar folk att teckna privata försäkringar när de ska turista i landet.

Sammanfattningsvis menade Marianne Thyssen att frågetecknen ännu är många för EU-medborgare som lever i Storbritannien och britter som bor i EU och uppmanar dem att ringa EU:s informationstelefon vid frågor.

– Brexit utan avtal kommer få en negativ påverkan på europeisk mobilitet. Våra beredskapsplaner kan inte ersätta utträdesavtalet, sade Thyssen.