Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Evin Incir står plats fem på S-listan i EU-valet:

Evin Incir (S): Europa måste ta större socialt ansvar

STOCKHOLM 16 april 2019

EU-KANDIDAT 2019 | För andra gången prövar 34-åriga socialdemokraten Evin Incir nu att komma in i EU-parlamentet. – Jag tror på ett Europa som tar större ansvar för människan än vad det gör i dag. I dag står marknadskrafterna i centrum, säger hon.

Evin Incir står på plats fem på Socialdemokraternas lista inför valet till Europaparlamentet. I EU-valet 2014 fick hon endast en knapp procent av personkryssen på valsedlarna. Det vill hon nu ändra på genom att föra en  personvalskampanj.

– De internationella frågorna har varit min hjärtefråga, det är det jag sysslat mest med, förklarar hon för Europaportalen.

Evin Incir är uppvuxen i Göteborgsförorten Bergsjön. Föräldrarna kommer ursprungligen från de kurdiska delarna av Turkiet och hennes politiska engagemang väcktes efter att turkiska arméstyrkor, under den stora Lice-massakern 1993, bränt ned hennes morföräldrars hus i staden Lice i den turkiska provinsen Diyarbakır.

Morföräldrarna och andra familjer som drabbats klagade hos Europadomstolen för mänskliga rättigheter och vann. Den turkiska staten fick därmed betala ett ekonomiskt skadestånd, vilket gav Evin Incirs släktingar tak över huvudet.

– För mig blev det ett tecken på hur viktiga de multilaterala samarbetena är, speciellt i kampen för demokrati, fred och säkerhet. Och när det kommer till fred och säkerhet spelar ju EU en väldigt stor roll, säger Evin Incir, som i dag är biträdande internationell sekreterare för Socialdemokraterna.

I unga år var hon också medlem i elevkåren, hon har suttit som ordförande i Kurdiska student- och akademikerförbundet, varit medlem i FN-förbundet i Göteborg och sitter i styrelsen för Demokrati utan gränser, en ny organisation som ska främja global demokrati.

Att komma in i Europaparlamentet innebär att träda in i en politisk smältdegel med för närvarande 751 ledamöter från olika europeiska länder. Är det något av en dröm för dig med tanke på ditt intresse för internationellt samarbete?

– Ja, det är faktiskt det. Det är en ganska stor dröm att få jobba för demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet i hela Europa, skulle jag säga.

Hon påpekar att den politiska utvecklingen i Europa samtidigt innebär utmaningar inom området.

– Jag tycker att det är sorgset att se hur högerextrema partier åsidosätter demokratin och kränker de mänskliga rättigheterna i Europa, säger hon.

Här måste EU sätta ned fötterna när det gäller det som sker i länder som Polen och Ungern, anser Evin Incir.

– Vi har också ett parti här i Sverige, Sverigedemokraterna, och får de mer att säga till om tror jag på sikt att freden och säkerheten i Europa inte kan tas för given.

Under våren har det dock kommit rapporter om att nationalistiska och högerpopulistiska partier och grupper i Europa haft svårt att enas. I alla fall inom ramen för den amerikanske strategen Steve Bannon och den belgiske populisten Mischaël Mondrikamens paneuropeiska rörelse, The Movement.  

– De kan inte enas i ganska mycket. Men det man ser att de faktiskt börjar enas kring är förståelsen att de behöver ha en gemensam strategi för att förstöra Europa, vilket Sverigedemokraterna inspirerats av, säger Evin Incir.

SD:s kovändning i fråga om det svenska medlemskapet i EU, från ett nej till ett ja, är mer att likna vid en charad, anser hon.  

– Deras nya strategi är att man ska ta sig in och utnyttja de resurser som de kan få ut av EU och använda dem till att nå sina egna, gamla, nationalistiska mål.

Varför kandiderar du till EU valet 2019?

– Jag vill vara med och driva på ett Europa som faktiskt respekterar de demokratiska principerna och jobbar aktivt för demokrati och mänskliga rättigheter inom Europa men också utom Europas gränser. Och även på grund av jämlikhetsfrågorna. Jag tror på ett Europa som tar större ansvar för människan än vad det gör i dag. I dag står marknadsliberala principer i centrum men jag tror på ett annat Europa där det bland annat handlar om att få till fler arbeten och tillgång till utbildning.

Att Sveriges statsminister Stefan Löfven drog i gång arbetet med den sociala pelaren i EU, är något hon som socialdemokrat är stolt över, säger hon.

– Sociala pelaren är ett klockrent exempel där man försöker sätta social rättvisa i centrum för EU-arbetet.  

Samtidigt finns det skillnader mellan socialdemokrater i Sverige och socialdemokrater i EU. I omröstningar om exempelvis lagstadgade minimilöner för anställda har svenskarna velat värna den svenska partsmodellen med frivilliga överenskommelser mellan fack och arbetsgivare på arbetsmarknaden.

– Det finns områden där vi syskonpartier inte är överens, men vi är överens på många områden. När man reser runt i Europa ska det finnas ett tak för hur dåligt det får vara. Det är inget negativt.  

– Från högerhåll har man kritiserat den sociala pelaren för överstatlighet, men den består bara principer som säger vad som är viktigt, att det är viktigt med utbildning för att komma ut i arbete, att kvinnor och män får lika lön för lika arbete. De är egentligen inte kontroversiella och återfinns också i FN:s hållbarhetsmål 2030, säger hon.

Hur ska ditt parti vinna EU-valet 2019?

– Det är ett ödesval där våra mest fundamentala rättigheter står på spel; demokratin och våra mänskliga rättigheter. Det är viktigt att vi är ute och pratar och visar på att det finns skillnad mellan om man röstar på ett socialdemokratiskt Europa, ett moderat Europa eller Sverigedemokraternas Europa.   

Är det vår tids viktigaste EU-fråga, anser du?

– Ja, att värna sociala rättigheter och att länder inte ska kunna åsidosätta demokratiska principer och mänskliga rättigheter. Dessutom måste vår samtid och framtid sättas först genom en mer ambitiös klimatpolitik. Här kan EU gör mer.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret