Storbritanniens premiärminister Theresa May i samtal med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frustrerad May ber om ny brexitförlängning

Premiärminister Theresa May begär än en gång om att få förlänga brexitförhandlingarna till sista juni. Hon säger sig även för första gången vara beredd att hålla EU-val.

På fredagsmorgonen skickade den brittiska premiärministern Theresa May ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med en begäran om att förlänga de pågående brexitförhandlingarna ytterligare en gång.

Precis som vid den förra begäran vill May att förlängningen ska sträcka sig till sista juni. Men denna gång vill hon ha möjlighet att lämna EU tidigare om landets underhus godkänner utträdesavtalet dessförinnan. May lovar även att Storbritannien kommer att hålla EU-val om ingen överenskommelse nåtts innan 23 maj, det datum då valet inleds i unionen.

”Det är frustrerande att vi ännu inte avslutat denna process på ett framgångsrikt och ordnat sätt”, skriver May i sitt brev till Tusk.

Hennes första begäran, som även den sträckte sig till 30 juni, stötte dock på patrull bland övriga EU-länders stats- och regeringschefer som i stället erbjöd britterna en tvådelad förlängning: 12 april eller 22 maj. Det sistnämnda om underhuset godkänner utträdesavtalet och 12 april om ingen annan lösning presenterats.

De 27 EU-ledarna avvisade då 30 juni som nytt datum med motiveringen att det skulle störa EU-valet och EU:s grundläggande funktioner. 

Dahlgren: Vill undvika hård brexit

EU-minister Hans Dahlgren (S) säger på fredagen till Europaportalen att Sverige vill undvika att Storbritannien lämnar utan avtal.

– Vi vill naturligtvis göra allt som är möjligt för att undvika en hård brexit inom ramen för de intressen vi har att bevaka och ett sådant intresse är naturligtvis att Europaparlamentet ska fungera som det är avsett, säger Dahlgren.

Toppmöte på onsdag

Mays begäran ska diskuteras av medlemsländernas stats- och regeringschefer på ett extrainsatt EU-toppmöte i Bryssel på onsdag i nästa vecka. Mötesordföranden Donald Tusk ska enligt BBC förespråka att Storbritannien får en ettårig förlängning med möjlighet till tidigare brittiskt utträde om landets parlament godkänner utträdesavtalet. Det är de 27 medlemsländernas ledare som enhälligt måste ta ställning till fredagens begäran.

Rutte: Bara en delplan

Nederländernas premiärminister Mark Rutte sade på fredagseftermiddag att Mays brev ”väcker en hel rad frågor” som måste besvaras av den brittiska premiärministern på toppmötet i nästa vecka där hon måste förklara varför hon tror man kommer lyckas denna gång.

– Detta är ännu inte en komplett plan, bara en delplan, sade Rutte som förväntade sig intensiva diskussioner inför och på toppmötet.