Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Johan Danielsson

Johan Danielsson (S) vill vara arbetarnas röst i EU

STOCKHOLM 30 april 2019

EU-KANDIDAT 2019 | Socialdemokraten Johan Danielsson vill städa på europeisk arbetsmarknad. Han vill förhindra konkurrens med dåliga arbetsvillkor och verka för lika lön för lika arbete.

Johan Danielsson, ansvarig för EU-frågor på fackförbundet LO och nummer två på socialdemokraternas lista i EU-valet, slår sig ned på en stol i matsalen högst upp i den pampiga LO-borgen vid Norra Bantorget för att bli intervjuad av Europaportalen.

Vilka frågor brinner du för i valet?

– Det handlar för det första om ordning och reda på arbetsmarknaden och hur vi kan se till att alla som arbetar i Sverige gör det på svenska kollektivavtal. Men också om hur vi kan använda EU-samarbetet för att säkerställa att alla som arbetar i Europa får trygga och anständiga arbetsvillkor, och att vi har ett europeiskt arbetsmiljösamarbete som säkerställer att alla som går till jobbet också får komma hem från jobbet.  

Johan Danielsson noterar att ett 60-tal personer förra året dog i olyckor på svenska arbetsplatser.

– Det är många!

– Ja och i Europa så var de över 4 000 personer. Det är alltså fler än tio personer som går till arbetet varje dag utan att få komma hem igen. Det är oacceptabelt.

En av de frågor Socialdemokraterna går till val på är en nollvision i fråga om dödsfall på jobbet. Bland annat kräver man att fler cancerogena ämnen ska förses med gränsvärden. Över 80 000 människor dör årligen i cancer efter att de exponerats för farliga ämnen i jobbet, uppger Johan Danielsson, som mellan åren 2006 och 2010 var sakkunnig i arbetsmarknadsfrågor hos den socialdemokratiska delegationen i Bryssel.

– Under nuvarande mandatperiod har vi [S] lyckats höja antalet reglerade cancerframkallande ämnen i arbetsmiljölagstiftningen från en handfull till över 25 ämnen. Nu går vi till val och kräver att det ska gälla ytterligare 25 ämnen regleras. Just för att undvika att människor mister livet i onödan.

– Jag har en lista över kemikalier, det handlar om allt från ämnen i städprodukter, produkter som frisörer andas in i frisörsalonger, till hårt trädamm, säger han.

Socialdemokraterna vill också se till att företag i EU konkurrerar på lika villkor när det gäller kvaliteten på arbetsmiljöerna.

– Man ska faktiskt inte kunna konkurrera genom att utsätta arbetstagare för livsfara, tycker Johan Danielsson.

Vad mer vill du mer åstadkomma i EU?

– Det vi driver är kopplat till arbetsmarknaden – sedan finns det en fråga som överskuggar andra i det här valet – och det är de antidemokratiska högerpartiernas framväxt.

– Om man tittar runt om i Europa så är det ju så att så fort dessa partier kommer till makten är det vanliga människors villkor man ger sig på: kvinnors rättigheter, arbetstagares rättigheter, fackliga rättigheter och press- och yttrandefrihet konsekvent.

Johan Danielsson tar som exempel upp den ungerska “slavlagen” som där arbetsgivare kan kräva att löntagare arbetar upp till 400 övertidstimmar per år. Arbetsgivare kan samtidigt vänta i tre år med att betala ut övertidsersättningen. Under tiden kan företagen hinna lägga ned, påpekar han.

– Det sker liknande saker i andra länder. Jag brukar ta Österrike som exempel för där kom ju Jörg Haiders gamla parti FPÖ till makten tillsammans med det stora konservativa partiet 2017. I praktiken det som Moderaterna i Sverige vill göra med Sverigedemokraterna. Och det man först gjorde på arbetsmarknaden, var ju att ge sig på fackliga rättigheter och öka arbetsgivarens möjligheter att lägga ut övertid. I Österrike handlar det faktiskt om 416 timmar om året.

Johan Danielsson kritiserar också Moderaterna, som han menar, konsekvent har motarbetat principen om lika lön för lika arbete i EU och för att ha röstat mot förbättrade villkor för bland andra lastbilschaufförer. Han tar upp utstationeringsdirektivet, vägtransportpaketet och begränsningar i cabotagetrafiken som exempel.

Anna Maria Corazza Bildt (M) röstade i slutänden för lagpaketen om bättre arbetsvillkor i samtliga tre fall. Men hon röstade mot dessa förslag i delomröstningarna dessförinnan, påpekar Johan Danielsson.

Hittills har den socialdemokratiska gruppen i parlamentet, S&D, ofta gjort upp med den konservativa gruppen EPP, som de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör, i centrala EU-frågor och då bildat majoritet tillsammans. Men enligt opnionsundersökningarna ser dessa stora partigrupper ut att tappa mandat och bli beroende av andra partier vid omröstningar i parlamentet.

Johan Danielsson säger så här om det parlamentariska läget:

– Både den Gröna gruppen och Vänstergruppen utgör ju ett stöd i diskussioner men ibland röstar tyvärr Vänstern nej. Det handlar om att försöka hitta lösningar med den konstruktiva delen av den liberala gruppen, och den konstruktiva delen av den konservativa gruppen. Macrons parti blir ju det största partiet i den liberala gruppen Alde, som det ser ut. Och han delar ju åsikten att principen om lika-lön-för-lika arbete i det land där arbetet utförs.

Dock befarar han att EPP ska snegla högerut för att bygga politiska majoriteter efter valet.

Finns det ett reellt hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen från EU-håll?

– Ja, eftersom vi de facto har så mycket osund konkurrens på svensk arbetsmarknad och grunden i vår kollektivavtalsmodellen är att vi kan upprätthålla den på svensk arbetsmarknad. Företag utnyttjar kryphål eller struntar i nationell och europeisk lagstiftning, och EU-domstolen har gjort det svårare för facken att kräva likabehandling av arbetstagarna.

Det Johan Danielsson vill förhindra är exempelvis att tillfälligt anställda eller personer som jobbar svart exempelvis i byggbranschen får dålig behandling på arbetsplatser i Sverige. Han refererar till att en svensk polischef kallat det “modern slavhandel”.

– Dessa människor sover på sina arbetsplatser i minusgrader i ofärdiga bostäder. Många arbetar inte under några egentliga utstationeringsavtal, så därför behöver vi få större kontroll över svensk arbetsmarknad.

Han berättar om ett tjeckiskt bolag som vid en granskning visade sig ha tre anställda i Tjeckien och flera tusen i Sverige. Frågan är då om det inte handlar permanent verksamhet i ett land i stället för utstationering.

– Vi måste få bort olika former av företag, som egentligen bara är låtsaskonstruktioner, och vars enda syfte är att göra vinst genom att konkurrera med löner och arbetsvillkor. Vi måste jaga dem för att städa upp och stärka upp våra nationella myndigheter, säger Johan Danielsson.

På sikt, uppger han, är målet för Socialdemokraterna och LO att ändra EU:s grundlag och knyta ett socialt protokoll till unionens fördrag, vilket skulle stärka fackliga rättigheter i EU.  

Är du förvånad över missnöjet bland gula västarna i Frankrike?

– Nej, jag tror att man kan få se fler folkliga reaktioner om man inte lyckas bryta ojämlikheten i Frankrike eller i andra länder i Europa.

– Om EU inte klarar av att leverera lösningar på områden som medborgarna ser som problem, ja då undergräver det förtroendet för politiska partier, demokratiska institutioner och hotar grunden för EU-samarbetet.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret