Frankrikes president Emmanel Macron. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron lovar skattelättnader och stängt elituniversitet

Löften om full sysselsättning till 2025, skattesänkningar och ett mini-Schengen som ska ta emot migranter. Så vill den franske presidenten Emmanuel Macron bemöta den sociala oron i landet.

Under en tre timmar lång och fullsatt presskonferens på torsdagen presenterade Emmanuel Macron en mängd åtgärder som, inte minst, är ett svar på proteströrelsen gula västarnas kritik och krav på nya reformer.

Kvällens kanske största nyhet var att Macron – under de knappa tre år som han har kvar av sin mandatperiod – vill sänka inkomstskatten med ytterligare fem miljarder euro.

För att klara det måste fransmännen bland annat jobba mer framöver, enligt presidenten. Många medier hade före presskonferensen spekulerat kring en höjd pensionsålder, men något sådant förslag kom inte och dagens åldersgräns på 62 år väntas blir kvar.

Detaljer saknas

Men exakt hur sänkningarna ska finansieras i detalj är inte heller klart, rapporterar Le Monde. Macron lovar också att landet ska ha full sysselsättning 2025, i dag ligger arbetslösheten på dryga 8 procent.

Han vill också underlätta för landets fattigpensionärer och höja minimipensionen från dagens 637 euro (7 100 kronor) till 1 000 euro (11 300 kronor) per månad.

Macron vill också genomföra en rad reformer som rör institutioner. Bland annat vill han lägga ned det kända franska elituniversitetet École Nationale d’Administration, ENA, där han själv utbildat sig.

Skolan grundades 1945 och utbildar såväl statliga topptjänstemän och politiker som höga chefer inom näringslivet. En symbolhandling, enligt många, medan andra anser att en reformering av landets elitutbildning behövs.  

Färre parlamentariker

Antalet ledamöter i Nationalförsamlingen och Senaten föreslås minskas med 25-30 procent – och andelen av dessa som väljs i proportionerliga val ska öka till runt 20 procent.

Samtidigt vill presidenten öka inslaget av direktdemokrati. Antalet medborgare som krävs för att hålla folkomröstning ska krympas från 4,7 miljoner som i dag till 1 miljon, och dessutom ska möjligheterna att initiera lagförslag på lokal nivå stärkas. 

För att locka fler att bo kvar på landsbygden ska kantonerna också få speciella servicehus, som ska rymma post, försäskringskassa och exemplevis arbetsförmedlingar.

Men frågan är hur lockande presidentens erbjudande är för gula västarna och franska folket. 

Le Figaro rapporterar att 63 procent av de tillfrågade i en opinionsundersökningen på torsdagskvällen anser att Macron inte lyckats övertyga dem med sina nya förslag, och att delar av dem ska ha funnits med i hans tidigare presidentvalskampanj.

På Europanivå föreslår Macron bildandet av ett mini-Schengen, där en mindre klunga EU-länder ska ingå som är villiga att samarbeta kring fördelningen av migranter. Samtidigt har Frankrike ännu inte uppfyllt sina egna åtaganden i fråga om att ta emot asylsökande, konstaterar Le Monde i dag.

Klimatfrågan i centrum

I sitt tal upprepade Emmanuel Macron att klimatkampen ska stå i hjärtat av politiken men konkreta förslag ska regeringen återkomma om, uppger Euronews.

I sammanhanget sade han även att Frankrike inte vill sluta handelsavtal med länder som inte skrivit på Parisavtalet. Detta medan det för Tysklands del inte ska spela någon större roll, uppger Euractiv.