Theresa May ber oppositionsledaren Jeremy Corbyn om hjälp för att få stöd för utträdesavtalet ur EU. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

May söker brexitstöd från Labour – ber EU om ny förlängning

Premiärminister Theresa May tar ett nytt grepp för att få stöd för sitt utträdesavtal genom att sträcka ut en hand till oppositionsledaren Jeremy Corbyn som kräver att Storbritannien är kvar i EU:s tullunion. Samtidigt vill hon förlänga förhandlingarna med E​U.

Den brittiska premiärministern Theresa Mays utträdesavtal med EU har röstats ned i parlamentets underhus tre gånger. Och underhuset har i sin tur vid två tillfällen röstat nej till alla alternativa brexitlösningar. Efter ett sju timmar långt regeringsmöte på tisdagen har May därför en ny plan.

– Jag vidtar åtgärder för att bryta dödläget. Jag erbjuder att sätta mig ned tillsammans med oppositionsledaren [Jeremy Corbyn] för att försöka enas om en plan för att se till att vi lämnar EU med ett avtal, sade May på tisdagen.

Kvar i EU:s tullunion

Hon hoppas få Labourledamöternas stöd, de kräver bland annat att Storbritannien ska kvar i EU:s tullunionen efter utträdet. En sådan lösning väntas ha ett relativt brett stöd i parlamentets underhus men riskerar att reta upp de mest komprimisslösa brexitörerna i Mays eget parti. Att ingå i tullunionen innebär att Storbritannien inte kan sluta några egna frihandelsavtal med länder utanför EU. 

Socialdemokraten Jeremy Corbyn har svarat positivt på Mays inbjudan. Ett första sonderingsmöte mellan de två väntas under onsdagseftermiddagen.

För att kunna driva genom sin plan behöver May mer tid och kommer därför be EU om en ytterligare förlängning av brexitförhandlingarna inom fördragets artikel 50.

– Vi kommer att behöva en ny förlängning av artikel 50 som är så kort som möjlig och som upphör när vi godkänner en uppgörelse, sade den konservativa premiärministern.

Om de två partiledarna inte enas om en lösning föreslog May att de istället ånyo lägger fram en rad alternativ för parlamentsledamöterna att rösta om.

– Regeringen är redo att åtlyda underhusets beslut, sade May.

På onsdag i nästa vecka ska EU-ländernas stats- och regeringschefer ta ställning till utvecklingen och Mays eventuella formella ansökan om förlängning av förhandlingarna. En förlängning kräver enhällighet bland de 27 medlemsländernas ledare.