Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ranking: Svenska EU-politiker långt ifrån klimatvänligast

BRYSSEL 24 april 2019 | Polen i botten

De svenska EU-parlamentarikerna får långt ifrån högst betyg när en stor europeisk miljöorganisation rankar deras klimatröster under mandatperioden. Sämst betyg får dock de polska ledamöterna som klassas som ”klimatdinosaurier”.

Inför förra EU-valet 2014 sade svenskarna i en opinionsundersökning som Europaportalen beställt att klimatet var den viktigaste frågan för dem. Även inför det kommande EU-valet i maj pekar svenskarna ut klimatet som viktigast.

Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga omröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden och sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.

I genomsnitt får de svenska parlamentarikerna knappt 49 procent vilket placerar dem på en åttonde plats bland de 28 medlemsländerna – tydligt efter klimatettan Spanien vars ledamöter i genomsnitt får 65 procent.

Polen i botten – bara ”dinosaurier”

Klart minst poäng får de polska ledamöterna, endast fyra procent i genomsnitt. Alla de åtta polska partierna rankas som klimatdinosaurier och allra sämst enligt CAN:s ranking är regeringspartiet Lag och rättvisa med två procent. Inget annat land har Europaparlamentariker som uppvisar lika stort motstånd mot en skärpt klimatpolitik som Polen.

Vänsterpartiet i topp i Sverige

Bland de svenska partierna rankas Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna högst och som ”försvarare” av klimatet enligt CAN. I botten hamnar Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna vilka får epitetet ”dinosaurier”.

”De konservativa Moderaterna så väl som Kristdemokraterna, som båda ingår i EPP-gruppen, misslyckas tydligt att vidkännas det kristallklara budskapet från klimatforskare från hela världen och från Sveriges för närvarande mest kända medborgare, Greta Thunberg”, skriver CAN i sin rapport.

Gröna gruppen grönast

Tre av de åtta partigrupperna i EU-parlamentet klassas som ”klimatförsvarare”: den gröna gruppen, vänsterpartistiska GUE/NGL och socialdemokratiska S&D.

De tre högergrupperna EPP, ECR och ENF klassas som ”klimatdinosaurier” medan liberala Alde och EU-kritiska EFDD intar en mellanplacering som ”försenare”.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret