Regeringen får backa om upphovsrättsdirektiv
STOCKHOLM 12 april 2019 | Miljöpartiet röstade motSocialdemokraterna stod på fredagen ensamma när riksdagens EU-nämnd gav regeringen hemläxa och därmed tvingar regeringen att rösta nej till EU:s nya upphovsrättsdirektiv.
Det står klart efter att samtliga partier – inklusive Miljöpartiet som sitter i koalitionsregering med Socialdemokraterna - i dag fredag gått emot regeringens linje att säga ja till det omdiskuterade direktivet.
– Moderaterna har nu lyckats samla en majoritet i EU-nämnden för att tvinga regeringen att rösta nej till copyrightdirektivet. Jag kan konstatera att Socialdemokraterna nu står ensamma för att driva på en form av länkskatt och uppladdningsfilter på internet, sade Tomas Tobé, Moderaternas gruppledare i nämnden strax efter mötet.
Men även företrädare för exempelvis Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har högljutt kritiserat direktivet.
Vad gör beslutet i EU-nämnden för skillnad för utgången i EU?
– Sverige blir nu ytterligare ett land som ansluter sig till de som kommer att säga nej till detta. Vår målsättning är att uppnå en blockerande minoritet i ministerrådet. Det kommer i huvudsak att avgöras av vad som sker från tysk sida, sade Tobé.
– Det senaste nu är att Tyskland verkar föra fram någon form av röstförklaring, där man inte vill ha något röstfilter. Så det rör på sig i frågan.
Justitieminister Morgan Johansson (S) beklagade i dag utgången av omröstningen.
– På det här sättet sviker man 150 000 kulturarbetare i Sverige och vi riskerar också att tappa det svenska avtalslicenssystemet som vi tycker är jätteviktigt.
Han uppgav att direktivet i sig inte innehåller krav på tekniska uppladdningsfilter utan riktar sig mot de stora nätjättarna som Google och Facebok, som han uttrycker det ”åker snålskjuts” på musiker, författare, journalister och andra kulturarbetare i Europa.
– Socialdemokraterna är nu det enda parti som står upp för kulturarbetarna, menade han.
Samtidigt bedömer han att det i dag finns en stor majoritet bland medlemsländerna för direktivet.
– Det kommer sannolikt att gå igenom ändå.
Samtidigt uttrycker han viss osäkerhet.
Har du indikation att något annat land är på väg att byta position?
– Nej, det har vi inte. Samtidigt vet vi att det är ett hårt lobbyarbete som bedrivs, inte minst från de amerikanska multinationella bolaget. De vill inte dela med sig av sina stora intäkter. Och lobbyverksamheten tycks ha fått fotfäste också här i Sverige.
Vad säger du om att Miljöpartiet röstar emot regeringens linje?
– Ja, det här är ju regeringens linje, sedan har MP i riksdagen bestämt sig för att rösta nej, och då är det ju så att det är socialdemokraterna som står upp för de kreativa näringarna.
Ni har ju själva varit skeptiska, nu är ni så väldigt för. Vad beror det på?
– Det har varit en förhandlingsprocess och vi har varit skeptiska till delar men under processens gång har vi lyckats flytta positionerna så nu tycker vi att det fungerar bra som helhet.
Ministerrådet kommer på måndag att ta upp upphovsrättsdirektivet i det så kallade jordbruks och fiskerådet, där Sverige representeras av landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Om direktivet klubbas igenom antyder moderaten Tomas Tobé att riksdagen kan komma att göra förändringar vid införandet i svensk lag.
– Det här är ju det första steget, och skulle det bli ja ska det [direktivet] också implementeras. Och jag vill påminna om att det kommer ett Europaval, där medborgarna ska få säga vad de tycker om den här frågan och andra.
Det var tionde gången sedan 2010 som riksdagen har tvingat regeringen att byta ståndpunkt i en EU-fråga.