Förslaget handlar bland annat om hur länge man ska få ta med sig sitt hemlands arbetslöshetskassa om man söker jobb i ett annat EU-land. Arkivbild.

Bild: Rabanus Flavus

Hoppa till artikelns andra spalt.

Missnöjt Sverige blockerar EU-överenskommelse

Sverige och sju andra säger nej till en EU-uppgörelse om samordning av sociala trygghetssystem mellan medlemsländerna.

För knappt två veckor sedan enades förhandlare från EU-parlamentet och medlemsländerna preliminärt om nya regler för samordning av sociala trygghetssystem.

Men när medlemsländernas EU-ambassadörer i fredags skulle godkänna uppgörelsen stötte den på patrull. Sverige tillsammans med Belgien, Danmark, Tyskland, Tjeckien, Luxemburg, Nederländerna och Österrike sade nej till den uppgörelsen som det rumänska ordförandeskapet, som företrädde medlemsländerna, nått.

Att medlemsländerna säger nej till en framförhandlad kompromiss med EU-parlamentet hör inte till vanligheterna.

Sverige är enligt vad Europaportalen erfar missnöjt med hur rumänerna förvaltat det förhandlingsmandat man fått från medlemsländerna och anser att kompromissen med EU-parlamentet som helhet är underhaltig.

Vad som händer härnäst är oklart – om förhandlingarna mellan EU-parlamentet och medlemsländerna återupptas eller om man först i höst, efter EU-valet, återkommer till frågan.

Ska underlätta arbete och boende i andra EU-länder

I dag bor och arbetar runt 17 miljoner EU-medborgare i något annat medlemsland, en fördubbling jämfört med för tio år sedan. I sitt förslag från 2016 strävade EU-kommissionen efter att förtydliga och förenkla för dessa personer när det gäller tillgång till sociala trygghetssystem som a-kassa och sjukvård.

Syftet med de nya reglerna är även att komma åt missbruk och bedrägerier mot trygghetssystemen.

Även om förslaget går ut på att samordna trygghetssystemen är det medlemsländerna själva som bestämmer vad som ingår i de rättigheterna.