Allt om EU-valet – politiken, debatten och fakta
STOCKHOLM 23 maj 2019 | Spänningen stiger.Här finns allt du behöver veta inför söndagens EU-val.
På söndag är det EU-val. Ett nytt Europaparlament med 751 ledamöter från 28 EU-länder ska väljas och i hela Europeiska unionen är flera hundra miljoner medborgare röstberättigade.
Vallokalerna har öppet 08.00 till 21.00 — på röstkortet står adressen till vallokalen. Här finns svar på frågor kring själva röstningen. |
Över en miljon svenskar har hittills förtidsröstat; betydligt fler än i valet 2014. Prognoser pekar också på att valdeltagandet kan bli stort och stiga till uppåt 58 procent, mot 51 procent i förra EU-valet.
Är du osäker på vilket parti du ska rösta på?
Då kan du läsa Europaportalens 20 unika intervjuer med toppkandidaterna från de nio svenska partierna i dagens EU-parlament där de berättar om vad de brinner för. De svenska partiernas valmanifest finns i en faktabox här intill.
Mest diskuterat i valdebatten in i det sista är hur klimatomställningen ska gå till, högerpopulismens framväxt, demokrati- och värderingsfrågor, migration, sociala rättigheter och försvars- och utrikespolitik. Samtidigt väntar andra tunga EU-frågor på avgörande.
De närmaste fem åren
Årets EU-val har också kallas ett ödes- och värderingsval. Det avgör nämligen styrkeförhållandena mellan vänster, mitten och högern i det lagstiftande Europaparlamentet för de kommande fem åren.
De nio svenska partierna ingår i olika partigrupper i EU-parlamentet, dessa grupper har egna program och vallöften som kan skilja sig från de svenska partierna.
Grupperna har också egna toppkandidater som alla hoppas ta över den tunga posten som EU-kommissionens nästa ordförande. Men här hemma har intresset för spitzenkandidatkampen trots det varit lågt.
Och om du tvekar på att rösta eller inte, kan det vara bra att veta att parlamentet lagstiftar helt eller delvis inom 86 områden, och kan yttra sig och bilda opinion ifråga om andra. Högst sannolikt berörs du av flera av dessa områden så som ekonomi, klimat, transport, migration, fiske, jordbruk, inre marknaden och alla internationell handelsavtal som underlättar svensk export och import.
Parlamentarikerna väljer och vem som kommer att bli en av Europas främsta ledare och axla rollen som kommissionens nästa ordförande. Läs mer här.
I svenska EU-valet ställer 87 registrerade partier upp, vilket är högt i EU.
Osäkert resultat
Mycket kan hända in i det sista. Ungefär en tredjedel av de röstberättigade i Sverige uppges vara osäkra på vilket parti de ska rösta på, enligt prognoserna.
Du som vill följa händelseutvecklingen i det svenska valet kan klicka in dig på Valmyndighetens rösträkningssida. Den uppdateras löpande från klockan 23.00 på söndagkvällen och löpande dygnen därefter.
Vill du se hur det går i EU-valet i alla 28 medlemsländerna ska du gå till Europaparlamentets egen valsajt.
Under Europaportalens tema ”EU-valet 2019” hittar du också de senaste valprognoserna i det svenska valet och vilka partier som ställer upp.