Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna kan välja att redovisa sina kontorspengar.

Bara drygt hälften av svenska EU-kandidater lovar redovisa kvitton

STOCKHOLM 6 maj 2019

De svenskar som väljs in i Europaparlamentet kan i år få nära 50 000 kronor per månad i skattefria kontorspengar. Men bara drygt hälften av de 20 kandidater som Europaportalen intervjuat lovar tydligt att redovisa dem.

"Ersättning för allmänna utgifter” är ett extra bidrag som Europaparlamentarikerna får varje månad, utöver lön och ersättning för bland annat resor, och som ska användas för att täcka kostnader för att ha ett kontor i hemlandet. För 2019 uppgår dessa till 4 513 euro, eller nära 50 000 kronor.

I januari beslutade en majoritet i parlamentet att öka öppenheten kring kontorspengarna. Enligt de nya reglerna ska alla kvitton sparas och pengarna får inte längre får gå rakt in på ledamotens personliga bankkonto utan ska gå till ett särskilt konto. Det är sedan frivilligt för politikerna att bestämma huruvida en revisor ska granska kvittona och publicera revisionsberättelsen på Europaparlamentets hemsida.  

Men bara elva svenska kandidater till Europaparlamentet svarar tydligt ja på frågan om de tänker redovisa sina kontorspengar om de blir invalda. Det visar en granskning av de 20 kandidater som Europaportalen intervjuat under våren.

Det är miljöpartister, vänsterpartister, FI-kandidaten och två av socialdemokraterna, den liberala kandidaten och en moderat som svarar rakt ja.

Några av de övriga Socialdemokraterna, som toppkandidaten Heléne Fritzon, kan tänka sig att öka öppenheten kring kvittona, men hur det ska gå till vill hon återkomma till efter valet.

Vill ha tuffare regler

Malin Björk (V) som ställer upp för omvald, var den enda svenska EU-parlamentarikern som i en kartläggning 2017 var totalt öppen kring sina kontorspengar. Hon har en pärm med kvitton som man kan titta i, uppger hon för Europaportalen.

Hon är ändå besviken över den nya regeln som hon inte tycker går tillräckligt långt.

– Nu kan man bara visa att man inte har brutit mot regelverket, det kan revisorn intyga men det säger ingenting till väljarna om vad man har gjort med pengarna, sade Björk i samband med att det nya regelverket antogs i början av året.

Tre av fyra intervjuade Moderater svarar att de ska följa regelverket i parlamentet om de blir invalda. Men det är oklart om de är villiga att använda sig av den nya möjligheten att låta en revisor granska utgifterna och offentliggöra en revisionsberättelse eller liknande bekräftelse på att pengarna har använts på ett korrekt sätt.

Moderaten Tomas Tobé uppger dock efter publicering att "Det ska dock vara lika för alla Europaparlamentariker. Det finns vissa kostnader som vi av vissa strategiska och politiska skäl inte vill visa politiska motståndare."

Miljöpartiets toppkandidat, Alice Bah Kuhnke, kallar det en ”hygienfaktor” att som politiker vara transparent med hur medlen används.

– Är det någonting som vår tid präglas av i Sverige men också i de flesta medlemsländer så är det ju bristande tillit till de politiska företrädarna. Jag förstår inte att man kan ifrågasätta detta, det är väl en enkel sak man kan göra, säger hon.

Kan publicera revisorbedömning

Centerpartiets förstanamn på valsedeln Fredrik Federley har inga problem med att publicera revisorsgranskningen på partiets hemsida:

– Pengarna går till exempelvis möblerna vi sitter på, personalens datorer, mobiltelefoner, prenumerationer, konferenser. Vi klistrar in alla kvitton i en pärm och sedan redovisar vi dem för partiets revisorer. Revisorsbedömningen har jag inga problem med att lägga upp på nätet. Sedan finns en diskussion om att visa kvitton men det gör vi till exempel inte med våra resor, eller personalens löner.

Nyligen röt den europeiska ombudsmannen ifrån när det gäller EU-parlamentets hemligstämpling av arbetsdokument kring det nya regelverket, som man anser ska lämnas ut till en journalist från EUobserver eftersom dessa anses ha ett mycket stort allmänintresse.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret