Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverigedemokraternas ledamöter, Kristina Winberg och Peter Lundgren, är enligt sju parametrar som Europaportalen granskat de minst aktiva i EU-parlamentet.

SD – minst aktiva svenskarna i Europaparlamentet

BRYSSEL 9 maj 2019 | Cecilia Wikström (L) är flitigaste svensken

De två SD-ledamöterna sticker ut som de svenskar som gjort minst i EU-parlamentet. Detta enligt en granskning Europaportalen har gjort. Flitigast för andra mandatperioden i rad är Cecilia Wikström (L).

Det finns en rad olika faktorer man kan granska för att avgöra hur pass mycket Europaparlamentarikerna åstadkommer och hur aktiva de är. Europaportalen har valt ut sju mätbara parametrar (se vilka i grafiken nedan) och granskat hur pass mycket de svenska parlamentarikerna har gjort inom var och en av dessa.

Sverigedemokraterna, som inför denna mandatperiod kom med i EU-parlamentet för första gången, sticker ut genom att deras två parlamentariker – Kristina Winberg och Peter Lundgren – som båda är på valbar plats även i SD:s EU-vallista för i år, är minst aktiva.

Kristina Winberg är tillsammans med Jakop Dalunde (MP) de enda svenskar som inte har varit ”rapportörer”, alltså fått huvudansvar för ett betänkande, som är EU-parlamentets ståndpunkt i en fråga. Dalunde kom dock in i EU-parlamentet först två år senare än övriga parlamentariker, då han ersatte Peter Eriksson.

Sverigedemokraternas presschef, Henrik Gustafsson, säger dock att de är stolta över sina parlamentarikers arbete i EU.

– Vi är mycket stolta över det engagemang och den aktivitetsnivå våra parlamentariker haft den senaste mandatperioden.

Henrik Gustafsson hänvisar till en mätning gjord av sajten mepranking enligt vilken Peter Lundgren har varit tredje mest aktiv svensk i EU-parlamentet, och Kristina Winberg hamnar på sjunde plats.

– Kollar man på samtliga ledamöter ligger våra kandidater väldigt bra till även där.

Har haft styrelsepost i sin partigrupp

Mepranking har ett invecklat system där de viktar aktiviteterna så att vissa ger mer poäng än andra och räknar till skillnad från Europaportalen med aktiviteter som antalet twitterinlägg parlamentarikerna skrivit och vilka poster inom parlamentet eller sin politiska grupp de innehar. Peter Lundgren hamnar högt för att han är ledamot av presidiet i sin politiska grupp – Europeiska konservativa och reformister, ECR. Tar man bort den parametern är han även hos Mepranking den minst aktive av de svenska parlamentariker som suttit hela mandatperioden.

Statsvetaren Magnus Blomgren, vid Umeå universitet, menar att en styrelsepost inom en av EU-parlamentets politiska grupper kan vara betydelsefull men mindre så inom en grupp som ECR.

– Det ger inflytande inom ECR men ECR har inte mycket inflytande i Europaparlamentet. Det ger inte samma tyngd som för Gunnar Hökmark (M) som har suttit i en betydelsefull position inom konservativa gruppen EPP.

Angående att SD-ledamöterna har haft få rapportörsuppdrag – Peter Lundgren har haft ett – svarar presschefen Henrik Gustafsson att de uppdragen är svårare för de mindre partigrupperna att få.

– Det är inget bevis på ens totala arbetsinsats.

Magnus Blomgren ger delvis Henrik Gustafsson rätt. Den partigrupp som SD tillhör får färre rapportörsuppdrag, men inte bara på grund av sin storlek utan också på grund av att de politiskt placerar sig på EU-parlamentets ytterkant.

– ECR är EU-kritiker och många av de frågor som hanteras inom EU-parlamentet handlar om att öka EU:s inflytande. Det är klart att utskotten inte vill ge ECR den typen av uppdrag.

Dock har SD:s ledamöter även haft en låg aktivitet inom andra parametrar som Europaportalen har tittat på, där det är fritt fram för parlamentarikerna och deras partigrupper att ta egna initiativ.

Henrik Gustafsson lyfter fram att SD:s Peter Lundgren lyckats få igenom lagstiftning inom ”sitt fokusområde”. Han syftar då på transportfrågorna i och med att Lundgren sitter i utskottet för transport och turism. Den resolution som han varit rapportör för och fick igenom rörde reglerna för att få körkort för vissa förare av gods- och persontransport.

Flitigaste parlamentarikern petas

På andra ändan av Europaportalens mätning, i topp,  hamnar återigen Cecilia Wikström, som även var flitigaste parlamentarikern vid Europaportalens granskning förra mandatperioden.

Men till skillnad från Lundgren och Winberg står Wikström inte till omval i årets EU-val efter att Liberalerna petat henne från listan.

– Jag gillar att jobba och bevisligen har mina andra aktiviteter inte haft någon påverkan på mitt arbete – det kan man ju enkelt konstatera, säger Cecilia Wikström till Europaportalen.

Cecilia Wikström sticker särskilt ut vad gäller antalet betänkanden som hon har varit ansvarig rapportör för – åtta stycken. Enligt statsvetaren Magnus Blomgren är det också denna uppgift som är viktigast för en EU-parlamentariker.

– Och det kan vara att man själv är rapportör eller skuggrapportör – det är också centralt skulle jag säga. Av alla andra uppgifter i parlamentet skulle jag säga att det är det mest centrala.

Cecilia Wikström är tätt följd av Miljöpartisten Bodil Valero – som har haft ett stort antal uppdrag som skuggrapportör, det vill säga haft i uppgift för sin partigrupp, de Gröna, att ta fram deras ställningstaganden kring hela 61 betänkanden.

Utöver de saker vi har mätt innehar Cecilia Wikström även en tung post inom EU-parlamentet som ordförande för utskottsordförandekonferensen, som samordnar arbetet mellan parlamentets utskott. Cecilia Wikström menar själv att uppdraget har gjort att hon under denna mandatperiod har haft ett betydligt större inflytande i parlamentet än tidigare.

– Otroligt mycket större. Det går nästan inte att säga vad jag inte har haft inflytande över för jag har jobbat nära talmannen.

Att du nu inte kommer sitta kvar i Europaparlamentet trots att du är så pass aktiv i EU-parlamentet – hur går det ihop?

– Ja, det måste du fråga Liberalernas ledning om.

Fjellner (M) och Björk (V) – olika syn på plenumdebatter

Strax över Sverigedemokraterna, det vill säga bland de EU-parlamentariker som enligt de parametrar Europaportalen har tittat på framstår som mest inaktiva är Moderaterna Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner.

Fjellner, som dock har varit föräldraledig i cirka ett år under mandatperioden, sticker bland annat ut genom att han legat bakom få förslag till resolutioner, som inte är lagligt bindande, och har gjort relativt få inlägg i parlamentets plenumdebatter. Men Christofer Fjellner menar att det inte går att jämföra saker rakt av och att vissa saker han har jobbat med väger betydligt tyngre än andra mätbara aktiviteter.

– Jag tycker att mitt arbete med frihandelsförhandlingar med Indien eller mitt arbete för utsläppsregler från lastbilar är viktigare än göra en massa inlägg inför ett halvtomt plenum.

Vänsterpartisten Malin Björk, som hamnar strax efter Wikström och Valero som mest aktiv i EU-parlamentet, utmärker sig å sin sida som den svensk som överlägset oftast tagit till orda i plenumdebatterna. Björk har gjort 276 inlägg i plenum under mandatperioden, närmaste svenskt – Jasenko Selimović (L) – har gjort knappt 200. Malin Björk säger att hon dels varit väldigt aktiv i diskussionerna för att hon under halva mandatperioden var viceordförande för vänstergruppen – GUE/NGL, men också för att hon till skillnad från Fjellner tycker att parlamentsdebatterna i plenum är viktiga.

– Det är för att det är där idéer konfronteras. I plenum ställs saker på sin spets. Sedan att det ofta är tomt i plenum är en annan sak men folk sitter och kollar på sina datorer på kontoren. Dessutom kablas det ut så att hela Europa kan ta del av det som sägs.

En rankning som denna kan inte täcka in all aktivitet som EU-parlamentarikerna har haft och en del viktiga uppgifter går inte att kvantifiera. Forskaren Magnus Blomgren påpekar att det är svårt att mäta vilket inflytande en parlamentariker har och att det Europaportalen har fångat upp är hur pass aktiva parlamentarikerna är som lagstiftare och i plenum.

– Och det är en central aspekt som parlamentariker men de ska också vara aktiva på hemmaplan och har en roll, som ni inte fångar upp, i de interna partigrupperna som också är central. Så man ska vara lite försiktig med att dra alltför stora växlar av de här siffrorna.

 

Kristina Winberg och Peter Lundgren har avböjt att bli intervjuade av Europaportalen.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret