Hoppa till artikelns andra spalt.

Splittrad bild av valsegrar i EU

Le Pen och Salvini har utlyst sig själva till segrare men i en del länder backar de högerpopulistiska partierna. Europaportalen har gått igenom resultaten som mest sticker ut i EU-valen.

I Storbritannien har de två stora partierna – Tories och Labour – straffats av de brexit-trötta väljarna. Regeringspartiet Tories ser enligt preliminära siffror ut att få endast 8,7 procent av rösterna medan Labour får 14 procent.

Landets stora vinnare är Brexitpartiet som leds av Nigel Farage och vill se ett brittisk utträde ur EU den sista oktober, oberoende om man har ett utträdesavtal på plats eller inte.

I Frankrike har Marine le Pens högerpopulistiska parti, Nationell samling, varit valets stora vinnare och fått flest röster, vilket är en besvikelse för president Emmanuel Macron och hans parti La république en marche. Nationell samling tappar dock ett mandat jämfört med förra EU-valet 2014. Det franska miljöpartiet får 13,5 procent av rösterna.

Lega går fram i Italien och Syriza backar i Grekland

I Italien går som väntat högerpopulistiska regeringspartiet Lega framåt och får 34,2 procent av rösterna, att jämföra med 6,1 procent vid förra EU-valet. Stödet för deras samarbetspartners i den italienska regeringen, Femstjärnerörelsen, sjönk samtidigt från 21 till 17 procent.

Det har spekulerats i ifall en storseger för Lega i EU-valet skulle driva partiet att kräva ändringar av regeringen som tillsattes när Femstjärnerörelsen var större än Lega. Men vid en presskonferens natten till måndag meddelade Legas ledare, Matteo Salvini, att han inte vill se någon förändring av ministerposterna, uppger Politico.

Italiens stora förlorare är socialdemokratiska Demokratiska partiet som gick från ett väljarstöd på 40,1 vid förra EU-valet till 22,7 procent nu.

I Grekland har det vänsterpartistiska regeringspartiet Syriza backat kraftigt och dess ledare Alexis Tsipras har kallat till nyval. Samtidigt stärks stödet för konservativa Ny demokrati, som tidigare innehaft regeringsmakten.

Regerinspartierna i Ungern och Polen stärker sin makt

I Ungern har regerande Fidesz, som leds av premiärminister Viktor Orbán, haft en storseger med över 50 procent av rösterna enligt preliminära siffror. På andra plats, med bara drygt 16 procent av rösterna kommer socialliberala Demokratiska koalitionen och liberala Momentum, som bildades för två år sedan får knappt tio procent av rösterna.

Det är ännu oklart om nationalistiska Fidesz kommer att vara kvar i den konservativa gruppen EPP i EU-parlamentet eller gå över till en mer högerradikal grupp. Enligt Reuters avböjde Viktor Orbán i söndags att kommentera om han skulle ansluta sig till den italienske vice premiärministern Salvinis planerade nya allians i EU-parlamentet.

Även i Polen stärker regeringspartiet, nationalkonservativa Lag och rättvisa, sin ställning och får där enligt preliminära siffror över 45 procent av rösterna. Den uttalat EU-vänliga koalition som utgjorts av fem partier, bland dem det tidigare regeringspartiet Medborgarplattformen, får drygt 38 procent av rösterna.

Gröna växer i Tyskland – Dansk Folkeparti backar

I Tyskland har de högerextrema inte haft de valframgångar som tidigare prognoser pekat på. Alternativ för Tyskland, AfD, får 11 procent av rösterna. Störst blir regerande kristdemokratiska CDU/CSU men den stora skrällen är de Gröna som får drygt 20 procent av tyskarnas röster.

I Danmark backar högerpopulistiska Dansk Folkeparti som vid förra valet var störst. De mer än halverar sitt stöd och får enligt preliminära siffror drygt 10 procent av rösterna. Liberala Venstre går istället framåt och blir största parti, tätt följt av Socialdemokraterna.