Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Stor ekonomisk skillnad om man väljs in i EU-parlamentet eller riksdagen.

Stor ekonomisk skillnad mellan EU-parlamentariker och riksdagsledamöter

14 maj 2019

En svensk EU-parlamentariker får betydligt mer i ekonomisk ersättning för sitt uppdrag i Bryssel än vad en riksdagsledamot får i Stockholm. Det visar en sammanställning som Europaportalen gjort.   

Det är stor skillnad på vad en svensk folkvald får i arvode och traktamente i Europaparlamentet jämfört med i riksdagen.

Europaportalen har jämfört förhållandena för två fiktiva politiker som båda är bosatta i Jönköping men som är valda till Europaparlamentet respektive riksdagen.  

Om EU-parlamentarikern deltog i parlamentsarbetet -  i mars månad 2019 - fick hen 94 500 i bruttolön för månaden samt drygt 3 400 i skattefritt traktamente per sessionsdag. I mars var det 16 sessionsdagar vilket ger ett totalt traktamentesbelopp på runt 55 000 kronor. Traktamentet ska täcka kostnaden för boende och måltider och andra uppkomna utgifter i Bryssel eller Strasbourg.  

Den som är ekonomisk med sina utgifter och hyr en mindre lägenhet alternativt bor på billigare hotell har möjlighet att spara en slant. När den svenska EU-parlamentarikern har betalat inkomstskatt i EU och i Sverige återstår drygt 51 000 kronor i nettolön.  

Sammantaget, inklusive traktamentet, kunde en svensk EU-parlamentariker få drygt 106 000 kronor netto i mars. Därutöver har parlamentarikern reseersättningar och ett månatligt skattefritt belopp på cirka 48 000 kronor i så kallade kontorspengar för att täcka kostnader för kontor och utrustning i Sverige samt representation.

Riksdagsledamoten får 64 000 kr mindre

När den andra folkvalda Jönköpingsbon reser till riksdagen i Stockholm gäller andra villkor. Månadsarvodet är 66 900 kronor  och dagstraktamentet vid övernattning 120 kronor per dag. Normalt pågår möten i riksdagen tisdagar, onsdagar och torsdagar vilket ger 12 dagar med traktamenten motsvarande 1 440 kronor för mars.  

När inkomstskatten är betald återstår 40 500 och tillsammans med traktamentet blir det knappt 42 000 kronor. Till skillnad från Europaparlamentet betalar riksdagen för en övernattningslägenhet till visst belopp om man inte lyckas få någon av riksdagens ledamotslägenheter vilka är gratis för riksdagsledamöter som inte kommer från Stockholmstrakten. Resekostnader ersätts upp till visst belopp.  

Sammantaget får de två folkvalda politikerna från Jönköping helt olika ekonomiska ersättningar; 106 000 kronor netto för uppdraget i Bryssel och 42 000 kronor netto för att veckopendla till riksdagshuset. En skillnad på 64 000 kronor netto för mars månad.

Är det en rimlig lön- och ersättningsnivå som parlamentarikerna får i Bryssel?

– När det gäller traktamenten så går den största delen till den bostad som man behöver för att kunna vara i Bryssel. Som parlamentariker får man ju inte en bostad som svenska riksdagsledamöter får, säger Lars Adaktusson, riksdagsledamot för KD och tidigare EU-parlamentariker 2014–2018, som också uppger att de flesta svenska parlamentariker bor på hotell när parlamentet sammanträder i franska Strasbourg.

Adaktusson uppger också att ersättningarna är resultat av kompromisser mellan olika partier från olika länder.

Åsa Westlund, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande i EU-nämnden, jobbade 2004–2010 som invald i EU-parlamentet.

– Jag har lite svårt att jämföra traktamentsdelen. Det är två helt olika system i EU och i Sverige, där det i Bryssel är individfokuserat. I Bryssel får man lösa allt själv såsom bostad och telefonabonnemang.

– Men det är klart att det är mycket pengar. Jag hade hellre sett att parlamentet hade ordnat med en bostad, säger Åsa Westlund, som anser att EU-parlamentet framöver borde ta ett helhetsgrepp och se över nivåerna för traktamenten.

– Man borde få pengar när man har utgifter, utbetalda mot kvitton, säger Åsa Westlund.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret