Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Överst: Abir Al-Sahlani (C), Fredrick Federley (C), David Lega (KD), Sara Skyttedal (KD) och Karin Karlsbro (L). Andra raden: Arba Kokalari (M), Jessica Polfjärd (M), Jörgen Warborn (M), Tomas Tobé (M) och Alice Bah Kuhnke (MP). Tredje raden: Pär Holmgren (MP), Erik Bergkvist (S), Evin Incir (S), Heléne Fritzon (S) och Johan Danielsson (S). Sitta raden: Jytte Guteland (S), Charlie Weimers (SD), Jessica Stegrud (SD), Peter Lundgren (SD) och Malin Björk (V).

Svenska nybörjare tar plats i EU-parlamentet

STOCKHOLM 27 maj 2019

Fem partier kan peka på framgångar i EU-valet medan tre backade rejält. Elva kvinnor och nio män var av 16 är helt nya på posten som Sveriges Europaparlamentariker.

Enligt Valmyndighetens preliminära röstresultat ökar fem partier med Sverigedemokraterna i spetsen sin röstandel jämfört med förra EU-valet 2014. Fyra partier, inte minst Liberalerna, har tappat stort, medan Feministiskt Initiativ åker ut ur Europaparlamentet.

Socialdemokraterna bildar ett specialfall där de fick 70 000 fler röster än förra EU-valet samtidigt som partiets andel av alla röster föll med 0,8 procentenheter. Fenomenet förklaras med det ökade valdeltagandet som har gett fler giltiga röster jämfört med förra valet. Socialdemokraterna behöver ytterligare 32 000 röster för att uppnå samma röstandel: 24,4 procent, som förra valet.

Nybörjare i EU-parlamentet
Majoriteten av de svenska Europaparlamentarikerna som valdes på söndagen är nybörjare i EU-parlamentet. Detta såvida ingen kryssar sig förbi partiernas toppkandidater, det resultatet kommer först på onsdag. Bara en, Fredrick Federley (C), av nio politiker från allianspartierna har tidigare suttit i Europaparlament.

Samma sak gäller för Socialdemokraterna och Miljöpartiet där bara Jytte Guteland (S) haft uppdraget, sex av sju är nya. Sammantaget ska 16 av 20 svenska Europaparlamentariker för första gången den 2 juli företräda det svenska folket i EU-parlamentet i Strasbourg.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret