Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Parlamentet efter brexit: Färre EU-kritiker

BRYSSEL 3 juni 2019

De EU-kritiska partigrupperna i Europaparlamentet ser ut att få ta en större smäll än de EU-positiva om och när Storbritannien lämnar unionen.

De partigrupper i EU-parlamentet som samlar generellt EU-positiva partier från medlemsländerna ser enligt en genomgång som Europaportalen har gjort ut att tappa 17 ledamöter jämfört med i dag när Storbritannien formellt går ur EU.

Samtidigt förlorar de grupper där mer EU-kritiska partier ingår 29 ledamöter vid brexit. Förändringen förklaras till stor del av att det största partiet i det brittiska EU-parlamentsvalet, populistiska Brexitpartiet, lämnar.

Det innebär att de EU-positiva partierna går från att dagens 67 procent till 69 procent av platserna i Europaparlamentet efter brexit. De EU-kritiska däremot minskar från 28 till 26 procent.

27 ”brexitmandat”

Storbritannien har i dag 73 mandat av 751 i Europaparlamentet. Om och när landet lämnar EU tas deras platser bort från EU-parlamentet. Samtidigt genomförs en reform där 27 nya platser i parlamentet inrättas för att ökad balansen mellan olika EU-länder. Sverige är ett av de länder som får ett sådant ”brexitmandat” och kan öka sina platser från 20 till 21. Detta innebär att Miljöpartiet får ett tredje mandat.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret