Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis.

Sverige kritiseras för brister i kampen mot penningtvätt

BRYSSEL 5 juni 2019 | Tre rekommendationer

EU-kommissionen riktar kritik mot Sverige för att det gör för lite för att bekämpa penningtvätt vilket riskerar att underminera hela banksektorn.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen sina årliga rekommendationer till medlemsländerna som ska göra deras ekonomier starkare och mer motståndskraftiga mot framtida kriser. Sverige, tillsammans med Bulgarien, Danmark, Estland, Lettland och Malta, rekommenderas att gör mer för att komma åt pengatvätt.

– Att inte lyckas ta itu med tillkortakommanden i brottsbekämpningen kan på ett allvarligt sätt underminera förtroendet i den europeiska banksektorn, sade EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis.

Fokus på investeringar

Årets rekommendationer tar även sikte på investeringar, både privata och offentliga, som medlemsländerna uppmanas göra. För svensk del identifieras tre områden där Sverige bör investera mera: utbildning, transport – i synnerhet järnvägen och forskning och innovation.

Svensk bostadsbelåning fortsätter oroa

Sverige hör till de EU-länder som kommissionen i våras slog fast hade så kallade makroekonomiska obalanser på grund av ”övervärderade bostadspriser i kombination med hushållens ständigt ökande skuldsättning”. Kommissionens oro för den svenska bostadsmarknaden är inte ny och även denna gång rekommenderar man Sverige göra mer på området eftersom man anser att de åtgärder som vidtagits bara ”haft begränsad verkan” på hushållens höga skuldsättning.

EU-länder som underlättar skatteflykt pekas ut

Onsdagens rekommendationer är de sista som denna kommission utfärdar och man passade på att för första gången peka ut sex EU-länder – Cypern, Ungern, Irland, Malta, Luxemburg och Nederländerna – för att inte göra tillräckligt för att minimera så kallad aggressiv skatteplanering.

Spanien får tummen upp – Italien och Grekland tummen ned

Generellt ser kommissionen en ljusning i ekonomin jämfört med tidigare och lyfter fram att många länder tagit sig ur krisen. Man slår fast att Spanien sista EU-land inte längre bryter mot stabilitets- och tillväxtpaktens regelverk.

Men Dombrovskis pekar samtidigt på stora risker för Italien vars populistregering legat i luven med kommissionen om landets ekonomiska program och reformer. Man slår fast att Italien under 2018 bröt mot EU:s budgetregler om alltför stora underskott och inleder ett förfarande om alltför stora underskott om medlemsländernas finansministrar inom två veckor ger klartecken för det.

– Det finns en väg till ekonomisk återhämtning och tillväxt för Italien, andra medlemsländer har redan tagit den vägen med framgång, sade Dombrovskis.

Även Grekland, det medlemsland som drabbades värst av den ekonomiska krisen och som sedermera haft en relativ god återhämtning, får ett varningens finger för ett nytt förslag om bland annat skattelättnader och bonusar för pensionärer som man menar är för kostsamt och går i fel riktning.

Kommissionens rekommendationer ska nu diskuteras av medlemsländernas finansministrar innan EU:s stats- och regeringschefer godkänner dem på toppmötet i slutet av juni..

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret