Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Migranter som väntas på att avvisas i läger vid den ungersk-serbiska gränsen får enligt bland annat FN ingen mat. Arkivbild.

EU stämmer Ungern för förbud att hjälpa migranter

BRYSSEL 26 juli 2019

EU-kommissionen drar Ungern inför EU-domstolen för en lag som gör det olagligt att hjälpa asylsökande och begränsar vilka som kan söka asyl i landet.

Det rör sig om den så kallade ”Stoppa Soros”-lagen som dels kriminaliserar verksamheter som hjälper eller bistår asylsökande, med upp till ett års fängelse som straff. Dels ytterligare inskränker asylrätten genom att höja kraven för att få uppehållstillstånd.

"Stoppa Soros" anspelar på den ungersk-amerikanske filantropen och miljardären George Soros som den ungerska nationalkonservativa regeringen målar upp som sin ärkefiende.

Lagen gör att bara migranter som kommer direkt från länder där deras liv är i fara kan komma i fråga för asyl i Ungern. De som passerar länder där deras liv inte anses i fara   har ingen asylrätt, vilket kommissionen anser strider mot internationell och EU-rätt.

EU-kommissionen varnade för ett år sedan Ungern för den nya lagen. Men kommissionen har inte varit nöjd med den ungerska regeringens svar och drog på torsdagen landet inför EU-domstolen.

Ungerska regeringen: Folkets vilja

– Regeringen vidhåller att ”Stoppa Soros”-lagstiftningen och grundlagsändringen återspeglar det ungerska folkets vilja, sade den ungerske regeringstalespersonen István Hollik i ett uttalande och säger sig vara beredd att försvara sig i EU-domstolen.

Migranter får inte mat

Kommissionen skickar samtidigt en formell underrättelse till Ungern om att migranter som fått sin asylansökan avslagen och väntar på att avvisas i transitzoner vid gränsen mot Serbien inte får mat. Den ungerska regeringen har en månad på sig att bemöta kommissionens kritik om varför migranterna inte får mat trots att EU-regler säger att så måste ske.

Under 2018 beviljade Ungern 365 asylansökningar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret