EU-parlamentarikern Tamás Deutsch från det ungerska regeringspartiet Fidesz gratulerar Ursula von der Leyen till jobbet som ny ordförande för EU-kommissionen.

EU-parlamentarikern Tamás Deutsch från det ungerska regeringspartiet Fidesz gratulerar Ursula von der Leyen till jobbet som ny ordförande för EU-kommissionen.

Bild: EU-parlamentet

Uppgifter: Fidesz och PiS röstade för von der Leyen

Ursula von der Leyen fick stöd av de ungerska och polska nationalkonservativa regeringspartierna för att bli EU-kommissionens nästa ordförande.

Tisdagens omröstning om den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen var sluten men ledamöter från båda partier har bekräftat att de röstade för henne. Marginalen var knapp, med endast nio röster utsågs hon till nästa ordförande i EU-kommissionen.

EU-parlamentarikern Balázs Hidvéghi från ungerska nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz sade att von der Leyen ”inte skulle ha blivit ordförande utan Fidesz röster”, rapporterar The Hungary Journal.

Den ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovács skriver i ett blogginlägg att ”von der Leyen klarade sig med en liten marginal, en som hon inte skulle ha klarat utan stöd fråmn Fidesz-KDNP och, så klart, premiärminister Viktor Orbán”.

Bland annat den polska tidning Rzeczpospolita rapporterar att de 24 EU-parlamentarikerna från det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, röstade för den tyska kristdemokraten. Något som bekräftas av partiets gruppledare i EU-parlamentet Ryszard Legutko för polska nyhetsbyrån PAP, enligt EUobserver.

– Vi har stött en kompromisskandidat som kommer ge hopp om försoning, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, PiS, i ett uttalande efter tisdagens omröstning.

Både Polen och Ungern har så kallade artikel-7.1-förfaranden mot sig från EU för att ha underminerat rättsstatligheten i länderna.