Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexittaktik har förlorat honom majoriteten i underhuset. Arkivbild.

Förlorad majoritet och brexitomröstning för Boris Johnson

BRYSSEL 4 september 2019

21 Toryledamöter bröt partilinjen och fäller Boris Johnsons brexitplan samtidigt som en ledamot bytte parti under debatten vilket berövade premiärministerns hans knappa majoritet.

21 ledamöter från Boris Johnsons konservativa Tory röstade på tisdagskvällen med oppositionen i ett första steg om att lagstifta mot att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober utan utträdesavtal. Omröstningen slutade 328 mot 301 – en större marginal än väntat.

Johnson hade innan omröstning hotat rebellerade Tory-ledamöter om i praktiken uteslutning från partiet. Bland dem som bröt mot partilinjen fanns tidigare finansministrarna Philip Hammond och Ken Clarke, en rad ministrar från Theresa Mays regering och Nicholas Soames, barnbarn till Winston Churchill.

Debatt och omröstningar om lagförslaget – som tvingar Boris Johnson att be EU om nytt uppskov för utträdet till 31 januari om han inte lyckas få till ett utträdesavtal – fortsätter i underhuset på onsdagen.

Förlorad majoritet

Mitt under tisdagens debatt i underhuset, när Boris Johnson höll ett anförande, gick Topyledamoten Phillip Lee över till pro-europeiska Liberaldemokraterna. Lee motiverade beslutet med att Tory ”infekterats med dubbelsjukan populism och engelsk nationalism”. Partibytet innebär att Johnson inte längre har majoritet i parlamentet.

Oppositionen tvekar om nyval

Boris Johnson har tidigare i veckan hotat med nyval om parlamentet sätter käppar i hjulet för hans brexitplan. Ett sätt att få till nyval i Storbritannien är att två tredjedelar av parlamentet röstar för. Men största oppositionspartiet Labour tillsammans med andra oppositionella har uttryckt tvekan om att göra det innan lagförslaget om att förhindra en hård brexit vunnit laga kraft. Man oroas för att Boris Johnson kan komma att senarelägga datumet för nyvalet från preliminära 14-15 oktober till efter utträdesdatumet 31 oktober och att Storbritannien därmed lämnar EU utan avtal.

Om lagförslaget om får tillräckligt stöd under onsdagen väntas en omröstning om att hålla nyval efteråt.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret