Malin Björk (V), Christine Lagarde och Jessica Polfjärd (M).

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Lagarde delade svenska EU-parlamentariker

EU-parlamentet röstar med klar majoriet för franska Christine Lagarde som nästa chef för Europeiska centralbanken. De svenska EU-parlamentarikerna Malin Björk och Jessica Polfjärd stod på varsin sida i omröstningen.

Med siffrorna 394-206 ställde sig på tisdagen EU-parlamentet i en sluten omröstning bakom att konservativa Christine Lagarde blir nästa chef för Europeiska centralbanken. Omröstningen är icke bindande men anses vara politiskt viktig.

EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) som sitter i ekonomiutskottet röstade för.

– Lagarde har en imponerande meritlista, men hon ställs inför såväl stora som svåra frågor och hennes beslut kommer i hög utsträckning att påverka Sverige. Min bild är att hon har goda insikter i hur man löser svåra kriser i euroområdet och hur man minimerar risken för att de inträffar, säger hon i ett uttalande till Europaportalen.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk röstade nej till Christine Lagarde som ECB-chef.

– Lagarde kommer senast från IMF, som tillsammans med ECB och EU-kommissionen bildade den trojka som räddade banker men lät människor betala med arbetslöshet, indragna pensioner och en raserad välfärd under finanskrisen, säger Malin Björk i en kommentar.

EU-ländernas stats- och regeringschefer ska ta ställning till Lagarde som ECB-chef vid nästa EU-toppmöte 17-18 oktober. Inget talar i dagsläget för att de skulle säga nej. Mandatet sträcker sig åtta år och börjar 1 november.