Dubbla motgångar för brittiske premiärministern

Det brittiska underhuset röstade mot Boris Johnsons önskan om att lämna EU utan utträdesavtal och mot hans förslag om nyval. Premiärministerns beslut att utesluta de 21 Tory-ledamöterna som gick emot hans linje kritiseras internt av stor grupp konservativa parlamentsledamöter.

Oppositionspartier tillsammans med rebellerande Tory-ledamöter röstade på onsdagskvällen med siffrorna 327 mot 299 i underhuset för ett lagförslag som ålägger premiärministern att be EU om att skjuta upp ett utträde till 31 januari nästa år om man inte lyckas nå en överenskommelse senast 19 oktober.

Lagförslaget skickades därefter till överhuset där man enligt BBC väntas bli klara i morgon fredag.

Inget nyval – än

Premiärminister Boris Johnson har tidigare hotat med nyval om lagförslaget går igenom. Underhuset röstade på onsdagen om nyval den 15 oktober och även där blev Johnsons linje besegrad. 298 ledamöter röstade för. Långt från de 434, två tredjedelar av ledamöterna, som hade behövts.

Rådgivare till Boris Johnson säger till Financial Times att de räknar med att oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer att gå med på nyval i nästa vecka när förslaget vunnit laga kraft.

Intern kritik mot Johnson

De 21 Tory-rebeller som gjorde det möjligt att driva genom lagförslaget – bland dem tidigare finansministrarna Philip Hammond och Ken Clarke, en rad ministrar från Theresa Mays regering och Nicholas Soames, barnbarn till Winston Churchill – har av premiärminister Johnson sparkats ut från partiet.

Financial Times rapporterar att flera tunga Tory-politiker i en 100 ledamöter stark gruppering kritiserar beslutet och kräver att de ska välkomnas tillbaka till partiet.