EU:s brexitförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.

Bild: EU

Sista EU-varningen: Förbered för avtalslöst brexit

EU-kommissionen pekar på den politiska situationen i Storbritannien och slår fast att risken för ett oordnat utträde har ökat. Man föreslår samtidigt att pengar från EU:s solidaritets- och globaliseringsfonder ska användas för att stödja dem som drabbas hårdast av ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU.

EU-kommissionen publicerade på onsdagen sitt sjätte och sista meddelade kring förberedelserna för att Storbritannien lämnar unionen utan ett utträdesavtal.

”Den korta återstående tiden och den politiska situationen i Storbritannien har ökat risken för att Storbritannien kommer att lämna [31 oktober] utan ett avtal”, heter det i kommissionens meddelande.

Kommissionen skriver att man inte kan räkna med att ”Storbritannien kommer att be om ett tredje uppskov eller att detta kommer att godkännas av Europeiska rådet”.

”[Ett avtalslöst utträde] kommer naturligtvis att orsaka omfattande störningar för enskilda och företag och ha allvarliga negativa ekonomiska konsekvenser. Dessa kommer att vara proportionellt sett mycket större i Storbritannien än i EU-27-länderna”, skriver kommissionen.

Kommissionen föreslår samtidigt att pengar från EU:s solidaritets- och globaliseringsfonder ska användas för att stödja de företag, arbetstagare och medlemsländer som drabbas hårdast av ett avtalslöst brexit. Förslaget skickas nu till lagstiftarna i EU-parlamentet och ministerrådet.