I morgon tisdag återvänder de brittiska ledamöterna efter sommaruppehållet. Parlamentet väntas stängas igen 9 september. Arkivbild.

I morgon tisdag återvänder de brittiska ledamöterna efter sommaruppehållet. Parlamentet väntas stängas igen 9 september. Arkivbild.

Uppgifter: Brittiska ledamöter förbereder sig mot Johnsons brexitplaner

Konservativa och socialdemokratiska parlamentsledamöter tänker tvinga premiärminister Boris Johnson att be EU om en förlängning av brexitförhandlingarna om han inte når en uppgörelse innan 31 oktober.

I förra veckan beordrade Boris Johnson att det brittiska parlamentet tillfälligt stängs ned i över en månad, enligt kritiker i syfte att hindra ledamöterna att lagstifta mot ett avtalslöst utträde ur EU.

Parlamentet ska stängas 9 september men innan dess planerar en rad ledamöter att försöka sätta käppar i hjulet för Johnsons planer. Ett läckt utkast till lagförslag, som både konservativa ledamöter och socialdemokratiska oppositionsledamöter står bakom, avser tvinga Johnson att begära en förlängning av brexitförhandlingarna om denna inte lyckas nå en kompromiss med EU om ett utträdesavtal innan 31 oktober. Johnson har sagt att Storbritannien ska lämna EU den dagen med eller utan avtal.

Buzzfeed, som läst utkastet, skriver att man hoppas driva genom lagstiftningen i parlamentet på bara några timmar.

Premiärminister Boris Johnsons konservativa Tory-parti har tillsammans med stödpartiet DUP en majoritet på en ledamot i underhuset.

I morgon tisdag återvänder parlamentsledamöterna efter sommarledigheten.

Uppgifter: Johnson överväger nyval

Samtidigt på måndagen rapporterar flera brittiska medier att Boris Johnson överväger ett nyval om Tory-ledamöter går mot regeringen i brexitfrågan och ska ha kallat till ett extrainsatt kabinettsmöte.