Abir Al-Sahlani (C) och Sara Skyttedal (KD).

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Utvecklingen i Turkiet kritiseras av svenska EU-parlamentariker

Sara Skyttedal och Abir Al-Sahlani beklagar utvecklingen i Turkiet och EU-parlamentet fördömer president Erdoğan för ha avsatt flera demokratiskt valda borgmästare.

EU-parlamentet uttryckte på torsdagen oro för händelseutvecklingen i Turkiet. Kritik riktas speciellt på att flera demokratiskt valda borgmästare i turkiska städer ersatts av personer lojala med president Recep Tayyip Erdoğan efter att de anklagats för att kopplingar till terrorister. 

Ytterligare över 400 bland annat ledamöter och anställda i kommunstyrelser runt om i landet har fängslats på liknande anklagelser.

– Turkiet är inte vilket land som helst. Turkiet är ett kandidatland för att bli medlem i Europeiska unionen. Det måste finnas en gräns för hur långt bort från de demokratiska principerna man kan röra sig och fortfarande anses vara på väg mot ett fullgott EU-medlemskap, sade EU-parlamentariker Sara Skyttedal (KD) under debatten i i Strasbourg.  Hon tillade att sitationen i Turkiet sedan kuppförsöket mot Erdoğan 2026 blivit ”allt mer ohållbar”.

 – Avsättandet av borgmästare är bara det senaste av exempel på hur Erdoğan tänjer på gränserna och prövar vårt tålamod, sade Skyttedal.

Även den centerpartistiska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani framhöll att situationen i Turkiet försämras på en bredare front.

– Resolutionen pekar på en oro vi har från Europaparlamentets håll kring den den djupare och bredare problematiken med demokratins utmaningar, med människorättsförföljelse, med förföljelse av oppositionspolitiker, med maktmissbruk och missbruk av antiterrorlagstiftningen, sade Al-Sahlani.