Annons

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i talarstolen i parlamentets underhus. Arkivbild.

Bild: UK Parliament/Jessica Taylor

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiskt stöd för brexit men utträde kan dröja

Boris Johnson fick ett överraskande stort stöd för sitt brexitavtal i det brittiska underhuset. Men glädje blev kort då ledamöterna sade nej till hans plan att kvickt driva genom all lagstiftning vilket gör att brexit får vänta ytterligare.

329 mot 299 slutade tisdagskvällens omröstning som enligt Financial Times i praktiken handlade om det första steget mot att godkänna det i förra veckan framförhandlade utträdesavtalet med EU. Det var en något större majoritet än bedömare räknat med.

Några minuter därefter röstade dock en majoritet – 322 mot 308 – mot premiärminister Boris Johnsons plan att på rekordtid driva genom den nationella lagstiftning som krävs för ett utträde ur EU. Ledamöterna ville ha mer tid att granska det 110-sidiga lagförslaget som publicerades i måndags.

Det väntas innebära att det brittiska parlamentet och EU-parlamentet inte kommer hinna godkänna utträdet så att Storbritannien kan lämna EU den 31 oktober. 

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk rekommenderade efter tisdagens omröstning att medlemsländernas stats- och regeringschefer går med på begäran om att förlänga utträdet till 31 oktober. För att ta ett sådant beslut krävs enhällighet.

Kan bli nyval

Om begäran om uppskov godkänns av EU kommer Boris Johnson att försöka få till ett nyval, enligt regeringskällor till BBC. Största oppositionspartiet Labour, vars stöd krävs för ett nyval, har hittills sagt nej till det. Men enligt partiets justitietalesperson Richard Burgon kommer man ställa sig bakom det ”så snart EU har godkänt uppskovet”, rapporterar Sky News.