EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ser positiva närmanden i de brittiska förslagen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Brittiska brexitförslagen fortsatt problematiska

Alltjämt problematiska delar och att ytterligare förhandlingar krävs är EU:s första reaktion på de brittiska förslagen som ska öppna för en ny kompromiss kring utträdet ur unionen. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker välkomnar dock "positiva närmanden".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skickade i går onsdag in sitt kompromissförslag för att nå en överenskommelse med EU om villkoren för utträdet ur unionen.

Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker telefonerade samma eftermiddag för att diskutera förslagen och ett medföljande brev.

I ett uttalande efter samtalet pekade Juncker på ”positiva närmanden” men uttryckte oro på flera punkter.

”[Juncker] noterade att det fortfarande finns några problematiska områden som kommer kräva ytterligare arbete under de kommande dagarna”, heter det i uttalandet.

Han varnade för att Belfastavtalet om fred i Nordirland inte får hotas, uttryckte oro för tullreglerna i förslaget och sade att EU:s tre villkor för en kompromiss om utträdesavtalet måste uppfyllas.

– EU vill ha ett avtal. Vi är fortsatt enade och redo att arbeta dygnet runt för att ro det i hamn – som vi varit i över tre år nu, sade Juncker.

EU-parlamentet måste godkänna ett eventuellt utträdesavtal och de ledamöter som ansvarar för brexit var enligt gruppens ledare Guy Verhofstadt ”inte positiva” till de brittiska förslagen.

– Vi tror inte att detta är de skyddsmekanismer som Irland behöver, sade Verhofstadt, rapporterar Euractiv/Reuters.

Två gränser

Britternas förslag går ut på att införa två gränser, dels mellan Irland och Nordirland – för att se till att brittiska Nordirland kan vara med i en tullunion med Storbritannien – och dels mellan Nordirland och Storbritannien – så att Nordirland kan vara kvar i de delar av EU:s inre marknad för varor, livsmedel och jordbruksprodukter – under en begränsad tid. Tullkontroller ska införas fast inte direkt vid gränserna utan en bit ifrån dem. 

Förslaget säger även att det nordirländska parlamentet från och med 2021 vart fjärde år ska få rätten att rösta om huruvida landsdelen ska vara kvar på EU:s inre marknad. Det nordirländska parlamentet har dock inte haft några sammanträden sedan en politisk kollaps 2017.

Eftersom Irland är det EU-land som kommer påverkas mest av brexit lyssnar övriga medlemsländer extra noga på dess inställning till de brittiska förslagen. I dag torsdag träffar den irländske premiärministern Leo Varadkar statsminister Stefan Löfven för att diskutera brexit.

Samtidigt i Bryssel fortsätter förhandlingarna mellan Storbritannien och EU på en teknisk nivå om utträdesavtalet.

Hittills har Storbritanniens mer eller mindre officiella förslag på att lösa frågan avvisats av EU med hänvisning till att de inte möter unionens krav.