Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis under onsdagens presentation.

Åtta euroländer prickas för budgetrisk

BRYSSEL 21 november 2019 | Två uppmanas spendera mera

EU-kommissionen varnar för att åtta euroländer kommer att bryta mot unionens budgetregler under nästa år. Samtidigt uppmanas två länder att spendera mera.

EU-kommissionen har granskat alla euroländers utkast till nationella budgetar för nästa år. I går onsdag redovisade den sina resultat. Åtta av de 19 euroländerna riskerar enligt granskningen att bryta mot EU:s budgetregler, däribland Italien och Frankrike.

Fyra av de åtta länderna – Belgien, Frankrike, Italien och Spanien – uppmanas samtidigt att nyttja de låga ränteutgifterna för att minska sina statsskulder.

Ingen av euroländernas budgetar ser dock enligt kommissionen ut att på ett "allvarligt sätt" bryta mot reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten. Om så sker måste ett euroland omgående presentera ett reviderat budgetförslag.

Tyskland och Nederländerna uppmanas spendera mera

EU-kommissionen manade samtidigt Tyskland och Nederländerna, länder med relativt robusta finanser, att lätta på svångremmen för att stimulera eurozonens ekonomi.

– Med växande risker för den ekonomiska tillväxten i EU är det betryggande att se att euroländer som Tyskland och Nederländerna använder utrymmet i sina offentliga finanser till att stödja investeringarna, sade EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis.

Eurogruppen som samlar euroländernas finansministrar och medlemsländerna måste nu avgöra om man ska följa kommissionens rekommendationer.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret