Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-domstolen i Luxemburg. Arkivbild.

EU-domstolen: Polsk domstol måste själv pröva oberoende

BRYSSEL 19 november 2019

Polens högsta domstol hyser tvivel om att en ny disciplineringsnämnd för domare är tillräckligt oberoende från politisk inblandning och har bett EU-domstolen om ett förhandsavgörande. EU-domstolen passar tillbaka frågan till högsta domstolen.

Domare från högsta domstolen i Polen har bett EU-domstolen om ett utlåtande om huruvida den nyinrättade nämnden för disciplinära mål är oavhängig.

Avdelningen för disciplinära mål kan utfärda disciplineringsåtgärder mot domare och avgör även om pensioneringar av domare i högsta domstolen är lagenliga. Ledamöterna utses av presidenten.

I dag tisdag kom EU-domstolens utlåtande i frågan. I det slår EU-domstolen fast att det är upp till den polska högsta domstolen att själv avgöra om nämnden är tillräckligt oberoende. 

EU-domstolen menar att det faktum att ledamöterna i nämnden utses av politiker inte i sig innebär att dessa står i ett beroendeförhållande till den politiska makten så länge de ”inte blir föremål för påtryckningar och inte mottar några instruktioner för sin tjänsteutövning”. EU-domstolen hyser dock ett ”rimligt tvivel” om sättet som nämndens ledamöter har tillsatts på.

Polska rättsreformer granskas

Så sent som för två veckor sedan slog EU-domstolen fast att den polska regeringens sänkning av pensionsåldern för domare är olaglig och riskerar att underminera domstolarnas oberoende från politisk påverkan.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret