Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk under sitt tal på onsdagen i belgiska Brygge.

Rättfram Tusk: Storbritannien blir en andra klassens spelare utanför EU

BRYSSEL 14 november 2019

Europeiska rådets avgående ordförande Donald Tusk angrep brexitivrande britter och Frankrikes president.

Sedan 2014 har den liberalkonservative polacken Donald Tusk varit ordförande för Europeiska rådet. Han har lett EU-toppmötena med medlemsländernas högsta politiska ledare och representerat dem utåt. Vid månadsskiftet löper hans mandat ut och på onsdagen höll han ett tal om sin tid på posten då bland annat britterna röstade för att lämna EU.

Brexit – en längtan efter brittiska imperiet

Donald Tusk talade rättframt om hur han ser på dem som förespråkar brexit och vilken plats i världen Storbritannien riskerar att inta väl utanför EU.

– Man kunde höra [i brexitförespråkarnas] röster en längtan efter imperiet. Men verkligheten är precis den motsatta, sade Tusk som tillade att han hört liknande kommentarer runt om i världen.

– Efter sitt utträde kommer Storbritannien att vara en outsider, en andra klassens spelare. ’Varför gör de detta?’ var den fråga jag fick överallt jag var, sade Tusk.

Enighet bland EU-ledarna det viktigaste

– Enighet har varit ett ledmotiv, ett uppdrag, nästintill en besatthet, från första början, sade Tusk och räknade upp fyra områden där han arbetat för att skapa enighet bland medlemsländerna.

1. En gemensam linje mot Ryssland ”Jag hyste inga tvivel om att Putins strategiska mål inte bara var att återfå kontroll över tidigare sovjetområden utan även att systematiskt försvaga EU genom att skapa interna splittringar.”

2. Se till att eurozonen inte splittrades under finanskrisen ”Jag skyddade grekerna från den alltför tuffa och ibland ortodoxa tyska och nederländska inställningen.” Tusk berättar om hur han stängde in Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den dåvarande grekiske premiärministern Alexis Tsipras i ett rum och tvingade dem att komma överens.

3. Bygga enighet i migrationspolitiken ”Jag såg från början att motsättningar här skulle kunna bli väldigt farliga.” ”Beneluxländerna, tyskarna och skandinaverna ville se större handlingskraft i de södra länderna, men allvarligt talat, de var de högljuddaste i att kritisera östliga länder för deras brist på solidaritet. Och Sydeuropa gick med i denna anti-öst-kör eftersom det var mycket lättare att föreslå obligatorisk omfördelning än att skydda gränser”.) Även om frågan om EU:s asylpolitik inte är löst menar Tusk att man ”lyckats övertyga de flesta aktörer att lugna sina känslor och fokusera på mer pragmatiska initiativ som skyddar våra gränser.”

4. Skapa enighet i EU27 när Storbritannien lämnar ”Brexit har inte splittrat oss. EU27 har upprätthållit en extraordinär självdisciplin och lojalitet till varandra trots Londons försök att föra förhandlingarna bilateralt.”

Inga medlemsländer på efterkälken

Tusk lyfte även fram att han motverkat idé om ett Europa i flera farter där villiga medlemsländer går länge i sin EU-fördjupning på vissa områden medan andra går långsammare fram.

– Jag tillbringade mer än halva mitt liv bakom järnridån, i den sovjetiska sfären under en kommunistregim, så jag vet mycket väl vad ett tvåfarts-Europa verkligen innebär.

Varnar för Macrons EU-ambitioner

Donald Tusk kallade den franske liberale presidenten Emmanuel Macron för ”vårt hopp för framtiden” men kritiserade två av dennes senaste utspel. Det ena att Macron nu försöker närma sig Ryssland och att han delar den ungerske premiärministern Viktor Orbáns syn på ryskt samarbete. Det andra handlar om det franska vetot mot att inleda medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien.

– Europa kommer inte att bli suveränt utan ett stabilt Balkan som är integrerat med resten av kontinenten och man behöver inte vara en historiker för att förstå det, sade Donald Tusk.

Den första december efterträds Tusk av den belgiske liberalen Charles Michel som ordförande för Europeiska rådet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret