På onsdag avgörs hur stort stödet för Ursula von der Leyens kommission är i EU-parlamentet. Arkivbild.

På onsdag avgörs hur stort stödet för Ursula von der Leyens kommission är i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Sista hindret röjt – sanningens minut väntar ny kommission

Europaparlamentets godkännande är det stora politiska provet som återstår för att den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen ska komma på plats. Frågan är hur stort stöd kommissionen har hos Europaparlamentarikerna.

EU-ländernas utvecklingsministrar godkände på måndagen formellt den lista på 27 personer som ska ingå i nästa EU-kommission. Det öppnar för en avgörande omröstning om hela kommissionen i EU-parlamentet på onsdag.

Normalt sett tillträder en EU-kommission 1 november. Men starten har fått skjutas upp av flera anledningar, inte minst på grund av att Storbritannien, fortfarande ett medlemsland, vägrat nominera en kandidat till kommissionen.

Enligt beslut från Europeiska rådet, där medlemsländernas högsta politiska ledare ingår, måste varje EU-land ha varsin kommissionär. Men EU-institutionernas rättstjänster pekar på EU-fördraget som gör gällande att det räcker med 19 kommissionärer och därmed gett ett juridiskt klartecken till att kommissionen kan tillträda.

Inget brittiskt svar om kommissionär

EU-kommissionen har inlett ett överträdelseförfarande mot Storbritannien för att man vägrar nominera en kandidat. Tidsfristen för den brittiska regeringen att svara löpte ut natten till lördag. EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva meddelade på måndagen att inget svar inkommit.

– Kommissionen kommer nu att analysera situationen och besluta om möjliga nästa steg, om det blir något, om den finner det lämpligt, sade Andreeva. 

Troligt tillträde 1 december

EU-parlamentet röstar om kommissionen efter att Ursula von der Leyen presenterat sitt arbetsprogram för de kommande åren. Där måste minst hälften av parlamentarikerna rösta ja för att den ska godkännas. 

Det faktum att Ursula von der Leyen klarade sig med ett nödrop när Europaparlamentet med bara nio röster marginal i somras lät henne passera som ny ordförande i kommissionen gör veckans omröstning extra intressant.

Därefter måste Europeiska rådet formellt godkänna EU-kommissionen vilket sker med med kvalificerad majoritet.

Ursula von der Leyen och hennes 26 kommissionärer kan då tillträda den 1 december.