Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svensk välfärd och arbetsmarknad i EU:s toppskikt

BRYSSEL 15 november 2019

Sverige hamnar bland de tre främsta EU-länderna när kommissionen detaljanalyserar läget inom välfärd- och arbetsmarknadspolitiken.

Danmark, Sverige och Nederländerna är de EU-länder som presterar bäst när det gäller sociala frågor, arbetsmarknad och välfärd. I botten av listan återfinns Italien och Grekland. Det visar en sammanställning som Europaportalen gjort av EU-kommissionens länderindelningar inom 14 olika områden. 

– Det här visar att det behövs olika åtgärder i olika EU-länder för att nå sociala framsteg. En och samma politik passar inte alla, säger Gabriella Sebardt, ämnesexpert på Svenskt Näringsliv i Bryssel till Europaportalen.

Förbättring i de flesta EU-länder

Sedan 2005 har situationen på det sociala området förbättrats i de flesta medlemsländer även om de upplevde en dipp i samband med finanskrisen. I krisländer som Spanien, Grekland och Italien har dock situationen tvärtom försämrats.

Fattigast inte alltid i botten

Det finns ett visst samband mellan hur rikt ett land är, räknat i BNP per capita, och hur hög poäng det får i sammanställningen. Ju rikare ett land, desto högre socialt skydd. Men det stämmer inte alltid. Ett land som Tjeckien har en lägre BNP per capita än exempelvis Italien, men får en högre poäng på de sociala områdena.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret