Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt och Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor .

Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt och Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor .

Bild: Petrus Iggström/Francesca Vilches

Debatt: Glöm inte de svenska burhönsen

Vi hade gärna sett tydligare ställningstagande från Fredrick Federley för att fasa ut burhållningen i Europa och för att stimulera jordbruk som kan ta fram fler växtprotein. Det skriver Camilla Bergvall och Sebastian Wiklund, från organisationen Djurens Rätt i slutreplik till Fredrick Federley (C).

Det är bra att Europaparlamentariker Fredrick  Federley inte vill förbjuda namn på veganprodukter samt att han anser att djurvälfärdsstandarder ska vara obligatoriska. Men vi ser inte hans ställningstagande för att fasa ut burarna i Europa. Invånarna i Europa har ett starkt engagemang för detta, inte mindre än 1,5 miljoner namnunderskrifter har samlats in för att stoppa burhållningen.

Sverige har en hemläxa
På denna punkt har Sverige också en hemläxa. I Sverige sitter fortfarande hönor i trånga burar och kan inte sträcka ut sina vingar under hela sin livstid. Burägg går förvisso knappt att köpa därför att konsumenter har tagit ställning emot och efterfrågar dem inte. Däremot döljs de i halvfabrikat. 

Med detta sagt så går det inte att alltid resonera i termer av att Sverige är bäst och andra behöver ta efter vår djurvälfärdsstandard. Europapolitiker behöver vara modiga och ta ställning för att, som i det här fallet, ta bort den allra sämsta djurhållningen även om det innebär att ens eget hemland också behöver ställa om.
 

Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt 

Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete och sakfrågor