Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Index: Sverige mindre socialt rättvist - fortsatt högt rankat

BRYSSEL 5 december 2019

Inget annat EU/OECD-land har haft en större försämring än Sverige när det gäller social rättvisa, enligt en stor sammanställning. Dock innehar Sverige fortsatt en topplacering tillsammans med de övriga nordiska länderna.

Den tyska stiftelsen Bertelsmann sammanställer ett årligt index över vad man kallar social rättvisa i 41 rika länder i EU och OECD. Av den senaste upplagan framgår att Sverige är det land där den sociala rättvisan under de senaste tio åren minskat mest.

”Sverige […] har gått tillbaka avsevärt på vissa områden under de senaste tio åren”, heter det i rapporten som pekar ut en ökande andel fattiga, i synnerhet bland barn, den relativt höga arbetslösheten och den svaga integrationen av unga, lågutbildade och utlänningar på arbetsmarknaden.

”Den senaste utvecklingen utmanar landets historiska position som ledare i att tillhandahålla välfärd genom omfördelning av tillgångar och som ett land med extremt låga nivåer av fattigdom”, skriver man i rapporten.

Ändå i topp

Trots fallet på indexet tillhör Sverige fortfarande toppskiktet med en femte plats efter de övriga nordiska länderna.

De minst socialt rättvisa länderna i EU är enligt Bertelsmann Rumänien och Bulgarien.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret