Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Karin Karlsbro har representerat den liberala RE-gruppen i förhandlingarna om EU-parlamentets position om handels- och investeringsavtalet med Vietnam. Arkivbild.

EU-avtal med Vietnam får tummen upp

BRYSSEL 21 januari 2020 | Karlsbro: Stort och viktigt steg

EU-parlamentets handelsutskott ger ett tydligt klartecken till handelsavtalet med Vietnam som är det största som EU förhandlat fram med ett utvecklingsland. – Ett stort och viktigt steg för att förstärka EU:s roll, säger Karin Karlsbro (L).

Med en klar majoritet röstade internationella handelsutskottet i EU-parlamentet på tisdagen för ett frihandels- och investeringsavtal med Vietnam. EU-parlamentariker Karin Karlsbro (L) representerat den liberala partigruppen RE i förhandlingarna är glad men även något överraskad över det stora stödet för avtalet

– Det är ett stort och viktigt steg för att förstärka EU:s roll som aktör för en fri och regelbaserad världshandel, säger Karin Karlsbro till Europaportalen efter omröstningen.

Kritik har riktats mot att EU sluter ett handelsavtal med det icke-demokratiska och kommunistiska Vietnam. EU har bland annat påtalat ”en betydande ökning” av gripanden och fängslanden av försvarare av mänskliga rättigheter och att landet har mycket kvar att göra när det gäller politiska och medborgerliga rättigheter.

Karin Karlsbro påpekar dock att landet åtagit sig att följa Internationella arbetsorganisationen ILO:s regler för arbetstagares rättigheter och bindande åtaganden om mänskliga rättigheter. Avtalet villkoras även med att Vietnam följer det internationella klimatavtalet från 2015 och skrivningar om social hållbarhet.

Hon anser att EU måste ta på sig en ledartröja för att främja både sin ekonomi och sina värderingar i det globala samarbetet. Detta i förhållande mot exempelvis Kina som hon kallar ”mycket aggressivt och expansivt”.

– Det är genom att vara aktiv och konstruktiv som vi kan påverka, säger Karin Karlsbro.

Tullar fasas ut

Avtalet innebär att nästan alla tullar för exportörer i Vietnam och EU-länderna fasa ut under en tioårsperiod. Det innebär även att företag lättare kan exportera tjänster och delta i offentliga upphandlingar i Vietnam och vice versa.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret