Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn vill att Sverige visar större solidaritet med fattigare EU-länder och betalar en högre EU-avgift jämfört med idag.

EU-kommissionär på Sverigebesök: Jag är ingen tiggare

24 januari 2020

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn vill att Sverige ska visa solidaritet med fattigare EU-länder och betala mer i EU-avgift. – Jag vädjar till de traditionellt starka solidariska handlandet som finns hos svenskar, sade Hahn. Men regeringen är inte beredd att lätta på plånboken.

Budgetfrågan blir allt hetare sedan Europeiska rådets nya ordförande Charles Michel kallat till ett extra EU-toppmöte preliminärt till den 20 februari. Inför mötet kommer alla medlemsländer att föra fram sina synpunkter på den kommande superbudgeten som ska gälla i sju år med start nästa år. 

Charles Michel hoppas att länderna ska komma överens om en gemensam ståndpunkt på toppmötet som sedan Europaparlamentet får ta ställning till.

– Vi är öppna för det. Men vi vet att det finns olika meningar i riksdagen och i medlemsstaterna, säger Hans Dahlgren (S), Sveriges EU-minister, på fredagen.  

Enligt Dahlgren är den viktigaste tvistefrågan storleken på budgeten. Sedan tidigare agerar Sverige, och en handfull länder som kallar sig skattebetalarnas vänner, motvikt till en allt för stor budget där spännvidden mellan förslagen går från Sveriges 1,0 procent av BNI till Europaparlamentets budgetkrav på 1,30 procent BNI, se faktaruta.

Vädjar till svensk solidaritet
På fredagen var EU-kommissionens budgetkommissionär Johannes Hahn i Stockholm för att bland andra träffa statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) i ett försök att få Sverige att lätta på sin relativt strama budgetlinje.

– Jag är inte här som en tiggare. Jag försöker bara förklara vad som står på spel, vad som behövs och vad som är möjligt, sade Johannes Hahn vid en presentation av kommissionens förslag tidigare samma dag. 

Kommissionären påminde om hur mycket Sverige tjänar på medlemskapet, inte minst genom tillgången till EU:s inre marknad och han pekade på att för varje krona Sverige satsar i EU-budgeten får landet tillbaka mer än sex kronor.

– Jag vet att det i Sverige finns en föreställning att den nya budgeten är orättvis, att Sverige ombeds att betala för mycket. Jag håller faktiskt inte med om detta.

– Om man tittar på hur den nuvarande budgeten fungerar […] ju rikare ett medlemsland är, desto mindre andel av BNI bidrar det med. Det är som en omvänd Robin Hood. Jag vädjar till de traditionellt starka solidariska tankesättet och handlandet som finns hos svenskar, sade Johannes Hahn.

Inför mötet med budgetkommissionären sade Dahlgren att regeringen kommer att lägga fram sina budgetprioriteringar. Men också informera kommissionären om de politiska realiteterna i svensk politik.

– Vi har en mycket stark opinion i Sveriges riksdag för att hålla nere den svenska EU-avgiften, sade Hans Dahlgren.  

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret