EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn vill att Sverige visar större solidaritet med fattigare EU-länder och betalar en högre EU-avgift jämfört med idag.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär på Sverigebesök: Jag är ingen tiggare

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn vill att Sverige ska visa solidaritet med fattigare EU-länder och betala mer i EU-avgift. – Jag vädjar till de traditionellt starka solidariska handlandet som finns hos svenskar, sade Hahn. Men regeringen är inte beredd att lätta på plånboken.

Budgetfrågan blir allt hetare sedan Europeiska rådets nya ordförande Charles Michel kallat till ett extra EU-toppmöte preliminärt till den 20 februari. Inför mötet kommer alla medlemsländer att föra fram sina synpunkter på den kommande superbudgeten som ska gälla i sju år med start nästa år. 

Charles Michel hoppas att länderna ska komma överens om en gemensam ståndpunkt på toppmötet som sedan Europaparlamentet får ta ställning till.

– Vi är öppna för det. Men vi vet att det finns olika meningar i riksdagen och i medlemsstaterna, säger Hans Dahlgren (S), Sveriges EU-minister, på fredagen.  

Enligt Dahlgren är den viktigaste tvistefrågan storleken på budgeten. Sedan tidigare agerar Sverige, och en handfull länder som kallar sig skattebetalarnas vänner, motvikt till en allt för stor budget där spännvidden mellan förslagen går från Sveriges 1,0 procent av BNI till Europaparlamentets budgetkrav på 1,30 procent BNI, se faktaruta.

Vädjar till svensk solidaritet
På fredagen var EU-kommissionens budgetkommissionär Johannes Hahn i Stockholm för att bland andra träffa statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) i ett försök att få Sverige att lätta på sin relativt strama budgetlinje.

– Jag är inte här som en tiggare. Jag försöker bara förklara vad som står på spel, vad som behövs och vad som är möjligt, sade Johannes Hahn vid en presentation av kommissionens förslag tidigare samma dag. 

Kommissionären påminde om hur mycket Sverige tjänar på medlemskapet, inte minst genom tillgången till EU:s inre marknad och han pekade på att för varje krona Sverige satsar i EU-budgeten får landet tillbaka mer än sex kronor.

– Jag vet att det i Sverige finns en föreställning att den nya budgeten är orättvis, att Sverige ombeds att betala för mycket. Jag håller faktiskt inte med om detta.

– Om man tittar på hur den nuvarande budgeten fungerar […] ju rikare ett medlemsland är, desto mindre andel av BNI bidrar det med. Det är som en omvänd Robin Hood. Jag vädjar till de traditionellt starka solidariska tankesättet och handlandet som finns hos svenskar, sade Johannes Hahn.

Inför mötet med budgetkommissionären sade Dahlgren att regeringen kommer att lägga fram sina budgetprioriteringar. Men också informera kommissionären om de politiska realiteterna i svensk politik.

– Vi har en mycket stark opinion i Sveriges riksdag för att hålla nere den svenska EU-avgiften, sade Hans Dahlgren.